OffNews.bg

Глиги: Най-накрая имаме български дрон, който ще дарим за защитата на Украйна

Имаме български дрон за помощ на защитата на Украйна, съобщи Иван Калчев - Глиги, българинът, който беше доброволец в Украйна.

"Натрупа се сериозно закъснение по всички възможни причини - надостиг на чипове и платки при производителите, един доставчик от Китай изпрати грешна антена - която трябваше да се върне преди да тръгне правилната, за някои компоненти са наложи да се ползват алтернативи - които се оказаха не на 100% съвместими и трябваше хардуерните проблеми да се решават от софтуера... но накрая имаме български дрон за помощ на защитата на Украйна!" - съобщи Глиги.

"Не се изкушавам да давам тук технически характеристики, защото колкото повече информация изтече, толкова по-малко полезен ще е дронът на фронта. Ще споделя само, че заданието беше да имаме дрон, който преодолява надостатъците на квадрикоптерите по отношение на опасността от заглушаване на сигналите. Техническа информация ще мога да обсъждам само с хората, с които се познаваме достатъчно добре" - уточнява Иван Калчев.

"Досега аз покривах някои неотложни разходи за компонентите и след като дронът е готов, остава да се платят 7000 лв, за които разчитам на вашата помощ. Както и преди, няма да обявявам публично сметката - мейл gligoonster@gmail.com" - призовава Глиги.