OffNews.bg

Гьоков: Работим за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията

Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. На него ще бъдат обсъдени тазгодишните параметри в бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи", заяви Гьоков пред БТА.

Той посочи варианта, предлаган от БСП, за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. Друга опция е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Гьоков открои и трети вариант - за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той отбеляза, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, според Гьоков е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени.

"Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", заяви социалният министър. 

Той отбеляза още, че са положени усилия в бюджета на ДОО и в този на МТСП да бъдат приложени всички политики, заложени в коалиционното споразумение. 

Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.