OffNews.bg

Фандъкова: Половин милион лева ще ни струва поддържането на пътища, за да не се плащат винетки

Около половин милион лева годишно ще плаща Столична община на АПИ за поддържането на пътищата, за които жителите на Нови Искър, Банкя и населените места в район Панчарево да не плащат винетки за пътуването си до София. 

Това съобщи днес кметът Йорданка Фандъкова. От всички трасета най-голямо е Северната скоростна тангента.

Столична община досега поддържа Южната дъга на Околовръстното и някои други пътища от Републиканската мрежа, за което получава около 400 000 лв. на година от държавата. За да се подпише споразумение с АПИ и пътищата на територията на СО да бъдат без винетни стикери, всеки ще си плаща за това, което ще използва, допълни кметът на София. Тя уточни, че в парламента продължават разговорите за крайградските линии. Ако не се стигне до решение автобусите да бъдат освободени от тол такса, Столичен автотранпорт ще плаща таксите, обясни Фандъкова. 

Проблемът с градските автобуси и изваждането им от ТОЛ системата трябва да мине през законова промяна.

Не си представяйте, че с лека ръка някоя институция ще се съгласи, някой да им вземе приходите. Изисква се политическо решение и воля и аз благодаря на премиера за намесата, коментира Фандъкова защо споразумението с АПИ се бави над година. 

500 хил. лв. за поддръжка на Северната скоростна тангента и другите пътища ще се дадат от вече гласувания бюджет на столицата. Двайсетте милиона лева, предвидени за текущи ремонти на вътрешноквартални улици, няма да се пипат, увери Йорданка Фандъкова.