OffNews.bg

Един от "некъпаните" подаде жалба срещу Божидар Димитров

Активистът на Протестна мрежа Христо Николов подаде жалба срещу директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), научи OFFNews.

Поводът е, че Николов, който е от ромски произход, се е почувствал засегнат от неделното интервю на известния историк пред Нова телевизия, в което той заяви, че срещу предаването на турския бизнесмен Абдуллах Бююк на режима на Реджеп Таийп Ердоган протестират само "адвокати, които се занимават с дела срещу България в Страсбург и печелят по една трета от присъденото и трима юнаци от "Протестна мрежа", некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани лозунги".

И добави:

"Всички знаем как стават тези протести срещу 40 лева".

Веднага след предаването активистът на Протестна мрежа обяви, че приема лично думите на Димитров. 

Протестиращите срещу връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк на властите в Анкара, сред които е и Христо Николов.

"Аз, гражданинът, Христо Николов, от ромски произход, държах плаката "Позор" срещу връщането на Бююк", написа той във фейсбук.

И се зарече да не остави изявлението на Божидар Димитров без последствия.

Днес Николов е подал жалба до КЗД, в която пише:

"Като участник в този протест приемам изказаните думи като вербален тормоз по признак лично положение от страна на проф. Димитров спрямо мен".

Според Николов шефът на НИМ го е засегнал като го е определил като подкупна личност, която протестира срещу заплащане от 40 лева.

"Като общественик и български гражданин, живеещ в демократична държава, имам своето право да протестирам и не приемам обидните квалификации", пише още той в жалбата си до ведомството, председседателствано от Ана Джумалиева.