OffNews.bg

Десетки автобуси не тръгнаха от Хасково, заради протест

Десетки автобуси не возят днес от автогара Хасково, заради протест на транспортни фирми. 

Повод за недоволството са новите транспортни схеми, подписани от кмета на града Добри Беливанов. Демонстрацията е подкрепена от Националното сдружение на автобусните превозвачи с председател Васил Пиронков, който обяви, че и в други градове са възможни протести.

От автогара Хасково не пътуват автобуси към 60 населени места, съобщи БНР.

Това, което се случва в Хасково, го има почти в цяла България, защото няма контрол над кметовете. Поискали сме в Закона за автомобилните превози маршрутните разписания да бъдат съгласувани и да има единна транспортна схема в България. Тя не се случва заради политически интереси“, коментира Пиронков. 

В късния следобед превозвачите ще решат как да продължат с протестите си. Недоволството е породено от новите транспортни квоти по линията Хасково-Минерални бани, съобщи инициаторът на протеста и собственик на транспортна фирма Сабахтин Исмаил. „Защото кметът на общината Добри Беливанов си е позволил еднолично и игнорирайки Общинския съвет да подпише маршрутно разписание, с което предоставя своите курсове на Община Минерални бани. Всичко зависи от това дали държавата и общината ще се намесят“, каза той.

Днес няма да пътуват автобуси по основните направления от Хасково за Пловдив, Свиленград, Симеоновград, Харманли, както и до почти всички села в общината, съобщи Исмаил.