OffNews.bg

Дариха съвременен апарат за обдишване на недоносени бебета на 'Шейново'

Съвременен апарат за обдишване на недоносени деца получи АГ болница "Шейново".

Парите за него бяха събрани чрез дарителската кампания "Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк.

Апаратът вече функционира в отделението по неонатология и позволява грижи за бебетата по нов за България метод, който е значително по-щадящ.

Годишно в болницата се раждат над 2300 деца, 6% от тях са недоносени. Новият апарат позволява дишане по най-близък и естествен начин за всяко дете, независимо от зрелостта и размерите му, така че дихателната система постепенно сама да поеме функциите си.

За каузата бяха събрани близо 45 хил. лева. От тях 42 хил. бяха дарени от Райфайзенбанк и нейни служители.

Болница "Шейново" е най-старата АГ болница в страната, построена през 1935 г. и в наши дни е на едно от първите места по раждаемост и качество на медицинските услуги.

По време на кампанията “Избери, за да помогнеш” 2017 г. бяха събрани 226 152 лв. за 22 благотворителни проекта, като в инициативата със своите лични дарения се включиха 1597 служители на Райфайзенбанк, a всяко дарение на свой служител банката подкрепи със сума до 100 лв. Предстои 10-ото, юбилейно издание на кампанията.

Сайтът на инициативата izberi.rbb.bg остава активен и на него ще се публикуват отчетите на организациите, включени в кампанията за това как са изразходвали дарените средства.