OffNews.bg

Чинията на Бузлуджа отлита от БСП и пак става държавна (видео)

Държавата си връща чинията на Бузлуджа, която през последните 6 години бе собственост на БСП. Това става ясно от дневния ред на утрешното заседание на правителството.

Промяната на собствеността е предложена от регионалния министър Спас Попниколов и вероятно означава, че държавата възнамерява да инвестира в комунистическия паметник, което не е лишено от логика. През последните години странният рушащ се паметник привлича все повече туристи и се разпознава като една от основните забележителности сред чужденците.

Служебното правителство ще отмени Решение №731 на Министерския съвет от септември 2011 г. Тогава кабинетът Борисов-1 прехвърли чинията безвъзмездно на БСП, но Столетницата така и не започна ремонт на дом-паметника си.

Наскоро бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". 

Ето и подробната версия на концепцията за паметника на историческия връх:

Проектът предлага преустройство на сградата с възможно най-малка архитектурна и функционална намеса, за да я превърне в монумент на времето, разказващ цялата историята на България. Връх Бузлуджа е свидетел и доказателство за освободителните движения с героизма на хаджидимитровата чета, за социалистическия строй, както и за прехода към демокрация. Ако добавим античността, средновековието и настоящето, ще създадем синтезиран и пълен преглед на дългата ни и преломна история. Акцентът ще е върху един емоционален и интерактивен прочит чрез атмосферата на съществуващата архитектура. Концепцията се състои от две обиколки - хоризонтална и вертикална.

ХОРИЗОНТАЛНАТА ОБИКОЛКА е във вътрешното пространство на куполното тяло и хронологично проследява българската история от днешно време обратно до създаването на българската държава. Обиколката започва в централната зала, където ще бъдат монтирани 400 меки седалки, позволявайки провеждането на концерти, четения,
дискусии и представления. Седалките ще са и самата изложба, разказваща най-новата ни история от 1989 до днес чрез
постиженията ни в спорта, науката и изкуството. Имената на заслужилите българи ще са изписани на седалките и ще бъдат допълвани лично от титулярите при всеки нов национален успех. Така сградата ще продължава да пише историята и да живее в настоящето. Мозайката на вътрешния кръг е добре запазена и разказва историята на социализма. Липсващите 20% ще бъдат допълнени чрез двуизмерни скулптури от тел, които ще показват контурите на липсващите изображения, за да улеснят посетителя мисловно да възстанови разрушените места и разбере цялостната
композиция.

Коридорът между вътрешния и външния кръг ще разкрива съдбата на българите по време на османската власт. Стените ще бъдат оставени във днешния си вид, а черен под и таван ще бъдат добавени.
Разрухата, тъмнината и ограничеността на пространството ще засилят емоционалното възприятие за този тежък период.
Външния кръг представя историята на България от създаването й до падането под османска власт като на всяка от 16-те
колони ще бъде поставено изображение на български владетел, а под прозореца ще бъде описано неговото дело.
Природната красота и сила ще синхронизират със величието на историята ни от 681 г. до 1396 г.

ВЕРТИКАЛНАТА ОБИКОЛКА започва в подземието и продължава по дължината на 70-метровия пилон, разказвайки историята на страната в последователност от праисторията до днес.

Посетителят слиза в подземния етаж в поредица от три зали, предназначени съответно за праисторията (до 1200пр.н.е.), траките (1200пр. н.е. - 100сл.н.е.) и прабългарите и славяните (100-681). Третата най-голяма зала завършва с историята на основаването на българската държава.

Обиколката продължава с изкачване с панорамен асансьор, който разкрива не само невероятна гледка над билото на
Стара планина, а и хронологичен преглед на историята ни от 681 до 1944, представена семпло и ясно чрез имената на всички български владетели и годините на встъпването им във власт, изписани по дължината на пилона.

В горната си част при двете петолъчки той се разширява и асансьора влиза в рубинената зала, представяща
емоционално социализма - тя е масивна и внушителна, но в същото време рубиненото стъкло е счупено.

Слизайки от асансьора, посетителят се намира в затворена зала с концентриран изглед на изток и запад, метафора на
прехода и преориентирането. Подът е разширен със стъклена платформа, върху която посетителите могат да застанат.

Усещането за страх и нестабилност върху нея допълва емоционално усещането за периода. Чрез стълби се стига до последното ниво, което предлага панорамна открита тераса със спираща духа и 360-градусова гледка над съвременна България, връщайки посетителя отново в реалността и настоящето.