OffNews.bg

Бунт срещу идеята на МОН децата да ходят на училище и през юли

Остри негативни реакции последваха обявеното от МОН намерение да свие лятната ваканция на учениците със седмица и да ги задължи да ходят на училище и през месец юли.

Според проекта от следващата учебна година гимназистите от VIII до XI клас ще учат до 6 юли. Досега най-късно завършващите приключваха на 30 юни. Новият график предвижда още дванадесетокласниците да завършват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас включително - на 7 юни, тези от V до VII - на 22 юни.

Свиването на лятната ваканция е за сметка на увеличаване на коледната ваканция и прибавянето на дни към останалите ваканции през годината.

"За това има редица аргументи. Дългата лятна ваканция е предпоставка децата да забравят материала. Учениците от уязвимите групи натрупват изоставания и дългото откъсване от образователната среда е предпоставка за тяхното отпадане. През зимата имаме ситуации с грипни ваканции, с невъзможност да се пътува за училище от едно населено място в друго. По-студено е, по-големи са разходите за отопление", коментира снощи министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Категорични, че решението не е добро родители и учители заляха социалните мрежи с гневни коментари - през юни и юли в България е твърде горещо, за да се учи, градусите обичайно са над 30, пише майка. Много по-разумно е например годината да започва на 1-ви, а не на 15 септември и така да се постигне търсеният ефект.

Някои дори напомнят на "дамите и господата от климатизираните кабинети да не забравят, че в българските училища климатици няма".

"А за да разберат за какво иде реч, ги каня да ни гостуват след 15.06., но да седят в часовете и да преподават или да учат - каквото те пожелаят. Да извършват умствена дейност, когато едничката им мисъл ще бъде:"Няма ли отнякъде да полъхне ветрец?", пише учителка.

Други предложения са МОН да предостави безплатно климатици и да плати сметката за тока.

Тревога предизвиква още един елемент от проекта - датите за оценяване на дигиталните компетентности след X клас (18-22 юни 2018 г.). Те попадат точно в периода на изготвяне на дипломите на зрелостниците, с което са ангажирани учителите по информационни технологии. Получава се огромна свръхнатовареност, граничеща с невъзможност, тревожи се учителка.

"От толкова много "съпътстващи дейности" понякога забравям, че всъщност съм учител...", пише тя.

OFFNews изпрати запитване до пресцентъра на Министерството на образованието във връзка с критиките към проекта за новия график. Поискахме достъп до получените становища, попитахме дали документът ще претърпи промени и ако да, какви. От министерството обаче отговориха, че нямат практиката да осигуряват директен достъп до становища и увериха, че щом ги обобщят, ще ни информират. Това ще се случи след повече от месец, тъй като периодът за изпращане на мнения е 30-дневен. Дали ще има промени в графика от МОН не се наеха да кажат.