OffNews.bg

Борисов: Отпускаме пари за машинно гласуване. Не съм убеден, че това ще реши нещо

Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем, заяви министър-председателят Бойко Борисов на редовното заседание на Министерския съвет. 

Борисов добави, че ние сме единствената държава в Европейския съюз, която ще има машинно гласуване. 

"Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона, за президентските е лесно, за парламентарни и местни как ще ги направим", попита премиерът.

Парламентът трябва да реши ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще се съхраняват, ще може ли през седмица да работят и да се съхраняват, добави Борисов.  

Борисов възложи на Томислав Дончев и ЦИК да се заемат с машините.

За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите необосновано скъпи, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Вече се работи. Всяка избирателна секция ще има машина за гласуване. Трябва да има минимум 15 000 броя машини, за да има и резервни. Има нужда от прецизиране на законодателството", допълни Дончев.