OffNews.bg

Борисов: Новата цена на билета в София е справедлива

Премиерът Бойко Борисов смята, че повишаването на цената на билетите за градския транспорт в София е справедливо.

"Всяка година над 90 милиона отиват само за градския транспорт - дотации от държавата. Другите хора, в другите градове на България, заслужават ли от общия бюджет да се дават тези пари, за да има метро, за да има най-нови модели тролеи, трамваи", каза той, цитиран от БНР.

"Видно е, че градовете станаха в пъти, пъти по-чисти. Само преди няколко години боклукът, който събираха софиянци, отиваше в деретата. А сега имаме най-хубавия завод за боклук в Европа. По същия начин тук беше едно голо поле и ако искаха да направят рекорд на Гинес, нямаше да има къде да го направят. А сега има направена Северна тангента, която дава тази възможност", написа по-късно премиерът във Фейсбук.

От началото на този месец цените на билетите за еднократно пътуване в София се увеличиха с 60% - от 1 лв. на 1,60 лв. Картата с десет талона поскъпва от 8 на 12 лева. Глобите за нередовен пътник скачат двойно - санкцията на място е 40 лв., а актът - 200 лева. 

След промяната на цената се разбра, че автоматите за билети нe връщат ресто. Ден след увеличението на автоматите за билети в тролеите и трамваите бяха сложени стикери, които предупреждават, че не връщат ресто.