OffNews.bg

Борисов: Да върнем децата в училище, това е магистрала на знанието

Безработицата в момента е 6% и няма как да падне повече. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, цитиран от "Фокус".

По думите му всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, да е с познания от училище.

По думите му безработицата няма как да падне повече, защото все още има хора, които не могат да четат и пишат.

 „По този начин не могат да си намерят каквато и да е работа. Искаме всички институции да бъдат въвлечени, всяко дете да посещава училище и да излиза от там ограмотено. Това с всички ресурси, които имаме, трябва да бъде направено. Молбата или заповедта ми е, че това е най-важното нещо, това е магистрала от знание. Само с човешкия потенциал, който имаме, може да достигнем до по-голяма производителност на труда“, допълни премиерът. 

Според Борисов, не навсякъде се работи еднакво лесно с ученици и има райони, където се изисква специална грижа. 

 „Министърът на образованието трябва да направи такава формула, че тези учители, които работят в по-трудна среда, не искам да говоря аз за етноси, защото за всеки български гражданин и българче ни е важно и ценно, но преподавателите, майка ми е била учителка и знам, като си дойдеше казваше „надува ми се главата“, заяви премиерът.

Според него в Асеновград и Столипиново образованието не е на необходимото ниво, затова правителството е решило "незабавно да говори за увеличение на заплатите на преподавателите". 

"За тези, които създават образовани хора. Всичките ни други програми за иновации, растеж в икономиката минават през нивото на преподавателите“, коментира Борисов.