OffNews.bg

Богатствата на Чепинската река: Отношението към природата трябва да се възпитава

Старата поговорка "Вода гази, жаден ходи" до много голяма степен се отнася и за отношението ни към българската природа. Имаме райски кътчета, планини, реки, езера, но почти навсякъде около тях или някой е оставил "сувенири". Понякога това са кенчета и пластмасови чинийки от излет на зелено, друг път някой още по-голям "природолюбител" направо е изсипал камион с боклуци или строителни отпадъци.

"Отношението към природата се възпитава и по този въпрос трябва много да се работи", казва Валентин Хаджийски от сдружение Байкария. Както показва името на организацията, тя обединява любители велосипедисти. Те обикалят страната и чужбина на две колела и развиват както велотуризма, така и редица дейности по опазване на околната среда. 

Хаджийски е категоричен, че проблемът със замърсяването на реките е много сериозен и го има в цялата страна.

А велосипедистите по правило и почти без изключения са и екозащитници. Мръсотията и мърлявото отношение към природата ги дразни и се стремят да променят средата. Някои от любимите им веломаршрути са в Родопите и "байкарийците" били шокирани от нечистотиите по поречието на изключително красивата Чепинска река в района на Велинград. И решили да променят нещата, още през 2020 г. за първи път организирали акция по почистване на речното корито, но боклукът бил невъобразимо много. И докато се чудили как да продължат, така че от действията им да има смисъл, съвсем случайно по радиото чули за инициатива, която може да им е от помощ.

"Наистина стана съвсем случайно. В обедните новини на БНР чухме, че имало програма VIVACOM Регионален грант. Оказа се обаче, че беше последният ден от срока за кандидатстване за миналогодишната кампания и трябваше да действаме на секундата. Буквално за няколко часа написахме проект и го подадохме, разказва Валентин Хаджийски от сдружение Байкария.

А проектът им е наречен "Богатствата" на Чепинската река" и си поставя амбициозната цел да направи нещата различни - да ангажира местните власти и местните хора с проблема с чистотата на планинската река, да се картографират всички проблемни участъци, да се организират мащабни акции по почистване...

Хаджийски обяснява, че организацията му започнала да работи по въпросните теми преди изобщо да знае, че е една от организациите, получили финансиране от VIVACOM Регионален грант. Организират срещи с РИОСВ-Пазарджик, община Велинград, горските стопанства в района и Басейнова дирекция, осъзнавайки, че само с инцидентни кампании по почистване няма как да се реши проблемът, а трябва да работят заедно с местната, областната и централната власт.

Днес Хаджийски е убеден, че резултатите биха били и по-добри, ако през миналата година страната не беше в политически турболенции. Периодите на междувластие е ясно, че не са най-удачните за смели решения от страна на местните власти.

Членовете на Байкария обаче започват серия от акции по почистване, чиято основна идея е да дадат пример на местните хора. Според Хаджийски проблемът със замърсяването на реката е комплексен.

"Местните хора определено имат заслуга реката да е толкова замърсена - изхвърлят боклуци в деретата, нивото на реката се повишава и отнася всички нечистотии. Затова е необходима образователна кампания, която да промени начина на мислене на тези хора, които все пак живеят в отдалечени и откъснати от света райони и нямат съзнанието на хората от големите градове. Трябва да им обясним, че това е проблем и че ако го решат на това приказно кътче могат да се развиват биоземеделие и екотуризъм", казва той.

Местните хора са част от проблема, но може би половината или дори по-малко от половината. Другото е, че в много от тези откъснати села няма достатъчно... кофи за боклук.

"Не е направено адекватно сметопочистване. Няма достатъчно контейнери и няма как да не е мръсно когато в населено място с над 1000 жители има 10 кофи", обяснява Хаджийски и дава пример, който вероятно на мнозина, които "не са в час" с региона, би прозвучал странно и неразбираемо:

"Ако кметският наместник поиска повече кофи, то разходите за сметоизвозване ще се вдигнат, а това ще доведе до по-високи такси за сметоизвозване. В случай че се вдигнат местните данъци, той повече няма да бъде избран, затова и не иска в селото да има повече кофи и камионите да идват по-често."

Според него нещата могат да се променят само ако местните хора поискат това да стане.

"Необходима е страшно много работа. Трябва да има много срещи, разговори, работа с младежите, посещения в училищата", обяснява активистът на Байкария и уточнява, че сдружението и тази година ще кандидатства във VIVACOM Регионален грант с образователна инициатива за опазването на реката.

Иначе резултатът от "Богатствата" на Чепинската река" са шест инициативи по почистване на тонове нечистотии, в които са се включили около 130 души. Основната част от тях обаче се оказали велосипедисти и екоактивисти, пътували десетки или стотици километри, за да се включат в "оборката". Тъжното е, че много малко от местните хора се включили да помагат. Били основно деца.

"Дойдоха приятели от София, но определено се надявахме на по-голяма активност. Изключително много сме благодарни на трите горски стопанства в околностите на Велинград. Те ни помогнаха страшно много и с хора, и с джипове за извозване на събраното", казва Хаджийски.

Според него приключилият проект е показал какво още трябва да се направи и как позитивната промяна може да е трайна и устойчива. А това няма как да стане, ако местните хора не се научат да пазят истинското богатство, което имат. Така че на байкарийци тепърва им предстои много работа, за която отново се надяват да получат подкрепа от програмата Регионален грант на Vivacom.

Тази година срокът за кандидатстване в седмото издание на инициативата е до 23 януари 2022 г. Телекомът очаква от гражданските организации с новаторски идеи, в сферата на образованието и опазването на околната среда, да изпратят своите проекти, които ще провокират позитивна промяна в полза на местните общности.

Кандидатстването става чрез попълване на електронен формуляр на сайта: www.vivacomfund.bg/regionalgrant/apply, до 23:59 часа на 23.01.2022 г. Трите основни критерия на програмата са проектите да бъдат с фoĸyc върху образование или опазване на oĸoлнaтa среда, да въвличат местната общност и да има полза от реализацията на инициативата, решавайки проблем за местната общност.

Vivacom Регионален грант подпомага и стимулира граждански организации да развиват своите региони, в малките и големи населени места, чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант). Общият награден фонд в седмото издание на кампанията е 60 000 лв. Всеки проект може да получи финансиране до 5 000 лева, а продължителността му следва да бъде до 1 година. Като няма ограничение в броя проекти, с които една организация може да участва.