OffNews.bg

Бивш кмет на Благоевград похарчи половин милион за лампи, но няма стълбове, на които да се монтират

Възможно ли е да си поръчаш фарове за Тесла 3, при положение, че в гаража си имаш очукан Москвич 407 от 1959 година, който отгоре на всичко е без двигател, гуми и седалки и няма шанс изобщо да се включи отново в автомобилния трафик?

Звучи абсурдно като текст на Джоузеф Хелър, но нещо много подобно се случва в Община Благоевград. Местната власт си поръча за половин милион лева супер модерни лампи за улично осветление, за които обаче няма стълбове, на които да бъдат монтирани.

На околовръстния път в югозападния областен център от години има много сериозни проблеми с осветлението. Там стълбовете с улични лампи са монтирани преди близо половин век - през 1977 година. И в момента те не само са неефективни, но са и опасни за преминаващите под тях.

Много благоевградчани смятат, че именно лошото осветление е причина за множеството транспортни инциденти на въпросния участък в тъмната част на деня.

Преди 8 години местните власти се взеха в ръце и решиха да се справят с проблема. През месец май 2016 година започна демонтаж на осветителните тела, който обаче бе спрян поради неочаквана пречка – в лампите се откриха гнезда на птици, защитени от Закона за биологичното разнообразие. Така регионалната екоинспекция уби мечтата Околовръстното да светне.

Има ли светлина в края на тунела?

През май 2023 година, в интервю за БНТ, Любомир Треновски, началник на отдел “Планиране на инвестиционната дейност и строителство” към община Благоевград, съобщи, че скоро ще бъде въведено ново LED осветление, захранвано от солари. Месец по-късно тогавашният кмет Илко Стоянов сключи договор с общинската фирма “Биострой” с предмет “Възстановяване на уличното осветление по Републикански път I-1 София – Кулата, в у-к от Картинг писта – Благоевград до местността “Антените”(бензиностанция “Лукойл”)” на стойност 434 999,50 лв. без ДДС или 521 999,40 лв. с налога.

Документацията към поръчката, достъпна в електронния регистър за обществени поръчки, показва, че са внесени изменения в условията относно авансовите плащания на 24 август 2023 година, а през октомври договорът е удължен от 120 на 270 календарни дни.

И удълженият срок обаче вече изтича, но благоевградското Околовръстно не светва и не светва!

На запитване по Закона за достъп до обществена информация от управата на областния център ни отговориха, че за започване на ремонтните дейности е необходимо споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), която е собственик на пътната отсечка. Колкото и абсурдно да звучи това още не е свършено, въпреки че уличните лампи за половин милион лева са отдавна поръчани и платени.

Въпросните 500 000 лв. са отишли за  осветителни тела, панели, акумулатори и др., но договорът не предвижда подмяна на старите стълбове, а  те не могат да издържат тежестта на новите лампи, обясняват от Община Благоевград.

Всъщност "Параграф 22" ряпа да яде!