OffNews.bg

Бележник 2022: Каква е оценката за грижата на държавата към децата (на живо)

Каква оценка пишат за грижата на държавата за децата през 2022 г. от Национална мрежа за децата?

Представянето на годишния доклад „Бележник 2022: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?" може да гледате на живо от от 10.30 до 12.00 ч тук:

„Бележник“ е единственият по рода си независим доклад, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни, в 9 области: Участие на децата, Благосъстояние на децата, Семейна среда и алтернативни грижи, Закрила от всички форми на насилие, Правосъдие за деца, Ранно детско развитие, Детско здраве, Образование, Спорт, Култура и свободно време. Той включва и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавата и институциите.

Автори на Бележник 2022 са 30 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 160 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори” от Националния Юрочайлд форум.

Акцент в Бележник 2022 е темата за управление в криза и как се отразиха пандемията от КОВИД-19, политическата криза през 2021 г., социално-икономическата ситуация и войната в Украйна върху системата за социална закрила в България. Специално внимание е отделено и на Европейската детска гаранция като инструмент на Европейската комисия за изкореняване на поколенческата бедност и повишаване на благосъстоянието на децата.