OffNews.bg

Българската Сметна палата подпомогна колегите си от Северна Македония за контрола на публичния сектор

Българската Сметна палата подпомогна колегите си от Северна Македония за контрола на публичния сектор по туининг проект, озаглавен "Подобряване на външния одит и парламентарния надзор". При закриването му председателят на българската палата Цветан Цветков заяви, че той е пример как одитните институции от различни държави могат да постигнат устойчиви резултати, когато работят заедно.

Бенефициент на финансирания за 1.5 млн. евро от ЕС туининг проект е Върховната одитна институция на Северна Македония. Това е вторият проект, при който българската Сметна палата, в партньорство с Върховната одитна институция на Хърватия, споделя своя опит с колегите си от Северна Македония.

Развитието на сътрудничеството между парламента и Сметната палата ще допринесе не само за по-добро управление на държавните пари, но и ще осигури прозрачност при разходването им, каза Талат Джафери, председател на Народното събрание на Северна Македония.

Реализираните дейности по проекта бяха насочени към по-нататъшно хармонизиране на правната рамка и разработване на методически инструменти, както и укрепване на капацитета на Върховната одитна институция в Северна Македония за ефективното извършване на външния одит, подчерта Максим Ацевски, Генерален одитор на Северна Македония.

Подобряването на работата на Сметната палата на Северна Македония ще означава по-голяма отчетност и ефективност във всеки сегмент от държавната администрация. Реформата в управлението на публичните финанси и засилването на функциите на външния одит са ключови елементи в подготовката на страната за присъединяване към ЕС, заяви посланикът на ЕС в страната Дейвид Гиър.

Сътрудничеството и приятелството между одитните институции на България и Северна Македония ще продължи със същия успех - знак за това е подписаното двустранно споразумение за сътрудничество.