OffNews.bg

"България има толкова много чудеса, че не й се налага да прилича на никоя друга страна'' каза министърът на културата Кръстю Кръстев на дискусия за ''Бранд България''

"България има толкова много чудеса, че не ѝ се налага да прилича на никоя друга страна." Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев по време на дискусията „Бранд България 2024 - модерният разказ за културата и туризма. Имиджът на страната ни в националната и международна комуникация"

Той посочи, че диалогът за "Бранд България" предоставя уникална възможност да откриваме мечтите си, свързани с богатствата на нашата малка, но изключително интересна страна. "В този безценен диалог ние се доверяваме на локалните си инстинкти, както и на вдъхновението от добри световни примери в изграждането на идентичността на една държава," посочи Кръстев. Той допълни, че за тази цел се нуждаем от много и различни инструменти.

"Моя съкровена мечта е България да бъде символ, красива метафора, в която да се чувстваме по неповторим начин, територия с тайнствена и мистична история, с митове и легенди, чиито корени са дълбоко в миналото, което не се притеснява да се срещне с бъдещето," отбеляза министърът на културата.

Според него богатствата на древната и съвременна България са безкрайни. "Именно заради това вярвам, че моята мечта е все по-близка до реалността," каза Кръстю Кръстев.

Културният министър продължи, че страната ни е уникално място, където човек с лекота може да стигне до магичните Родопи, да се потопи в тракийските мистерии, да докосне небето над амфитеатъра в Пловдив, да се вслуша в разказите за Царевец, да се докосне до вълните на Черно море, да бъде заслепен от снеговете на безкрайните планински вериги, да вкуси сладостта и лечебната сила на минералните извори, да слуша музика, изпратена като дар и поздрав към обитателите на космоса и други.

Когато се работи за "Бранд България", не можем да не мислим в една посока, каза още Кръстю Кръстев.

Форумът е организиран от Националния борд по туризъм, общество "Културно наследство" - партньор на "Европа Ностра" за България, вестник "Стандарт" в партньорство с Министерството на туризма, Министерството на културата и Българската стопанска камара. В дискусията участваха министърът на туризма Зарица Динкова, представители на законодателната и местната власт, научните среди, неправителствения сектор, медиите.