OffNews.bg

България да поеме отговорност за действията на пронацисткото правителство срещу евреите от 1941-1944 г., призова ''Шалом''

Българската държава да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство в страната ни спрямо евреите през периода 1941 – 1944 г. - призова Организацията на евреите в България "Шалом" в позиция, приета с наближаването на Деня на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста. Той се отбелязва на 10 март всяка година, съгласно решение на Министерския съвет от 2003 година.

Позицията сподели председателят на ОЕБ "Шалом" проф. Александър Оскар днес.

В публикацията му се казва:

"По повод предстоящото честване на 10 март (ден, в който отбелязваме спасението на българските евреи и почитаме паметта на депортираните 11 343 евреи от управляваните от Царство България територии на Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот) и спекулациите, свързани със съдбата на евреите под българско управление в годините на Втората световна война, споделям позицията на Организацията на евреите в България “Шалом":

1. В годините на Втората световна война българските евреи са подложени на преследвания и страдания в резултат от приетия в началото на 1941 г. Закон за защита на нацията и последвалото антиеврейско законодателство.

Близо 30 хиляди евреи от град София и други градове са изселени да живеят далеч от домовете си; 13 000 мъже са интернирани да работят принудително тежък физически труд в трудови групи.

2. Българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на съпричастност и решителност българските евреи ще бъдат винаги благодарни.

3. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство.

4. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в Царство България и в земите под управлението на българското пронацистко правителство не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще. Народите в нова, обединена Европа са осмислили уроците от времето на Втората световна война и градят отношенията си на база на взаимно разбирателство, уважение и с поглед в бъдещето, без да приписват отговорност на днешните поколения.

Призоваваме българската държава по време и на място, както тя прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1944 г.".

В последваща своя публикация проф. Оскар подчертава ролята на църквата за спасяването на 48-те хил. евреи от старите предели на Царство България:

По повод "спекулациите за това кой е в основата на спасението" на близо 50 хил. български евреи той цитира следните думи на митрополитите Стефан Софийски (по-късно Екзарх Български) и Михаил Доростолски по време на заседание на Светия синод:

"Ако Църквата ни не се намеси да защити тия нещастни люде, ние можем да очакваме още по-големи издевателства и жестокости, за които един ден добродушния ни народ ще изпитва срам, а може би и други несгоди.”

"Нашият народ - малък и онеправдан - винаги се е отличавал със своята толерантност спрямо другите националности и е догонвал своите идеали в името на правдата и човечността. Евреите в България не са се проявявали враждебно спрямо националните ни интереси. Напротив, давали са доказателство и за похвално родолюбие, като по време на войните не малко са пожертвали и своя живот при изпълнение на своя дълг към родината”.

"Тези думи ярко контрастират с казаното от министър-председателя Богдан Филов по повод на приемането на “Закон за Защита на Нацията” през есента на 1940 г.: “Евреите са били винаги враждебни на нашия народ”, допълва проф. Оскар и напомня, че Светият синод на Българската православна църква е единственият колективен църковен орган в цяла Европа, който категорично се обявява срещу депортациите и в защита на евреите.