OffNews.bg

Асоциация, назначила украински бежанци на работа, събира пари да си плати глобите от държавата

Варненската асоциация „Хипофиза“, която през миналата година назначи шестима украински бежанци да работят като здравни медиатори (лекари, рехабилитатор, психолози и логопед), организира кампания, за да си плати глобите, наложени ѝ от Инспекцията по труда.

Основната задача на назначените на работа здравни работници от Украйна беше да се грижат за около 100 техни сънародници – бежанци, с хронични заболявания и увреждания, настанени в база „Железничар“ в курорта „Златни пясъци“.

И шестимата са били назначени по т.нар. програма за субсидирана заетост „Солидарност“, която по-късно беше прекратена от държавата, посочват от асоциацията и допълват, че заради неясноти по програмата по сигнал към Инспекцията по труда им е направена проверка.

„При проверката беше установено, че не са подадени заявления по чл. 10 ал.1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ) и бяха съставени актове и впоследствие наказателни постановления в размер на 12 000 лева. Обжалвахме наказателните постановления, като част от сумите бяха намалени и в момента общият размер на наказателните постановления е 10 000 лева плюс разноски в размер на 500 лева“, поясняват от организацията.

Информацията, за която претендира Инспекцията по труда, се дублира с идентично уведомление, което работодателите подават в НАП и което касае трудовите мигранти у нас от трети държави, но според европейска директива, която България не синхронизира вече 20 месеца, бежанците от войната в Украйна са с по-различен статут. Той автоматично им дава достъп до трудовия пазар у нас.

Така макар евродирективата да е над националното законодателство, след като парламентът не е приел промяна в Закона за трудовата миграция, нормативният пропуск води до санкции за работодатели и НПО, които помагат на бежанците.

Освен Асоциация „Хипофиза“, в списъка на наложените глоби в района на Варна са още хотелиери и ресторантьори. Неправителствената организация обаче е с най-много актове – 6.

В края на април от Инспекцията по труда посочиха, че към тогавашна дата, от близо 17 хил. започнали работа у нас украински бежанци след началото на войната, до инспекцията са подадени около 8500 уведомления.

Два поредни съдебни състава – в Районния съд във Варна и в Административния съд, са приели, че „престъплението е със завишена степен на обществена опасност и не е маловажно“.

Магистратите не приеха и твърдението, че става дума за бежанци, които съгласно европейска директива имат достъп до пазара на труда, а не трудови мигранти, уточняват от Асоциация „Хипофиза“.

В хода на делата става ясно, че подадените уведомления за започване на работа остават в архива там, където се подадат – било то онлайн или в съответната дирекция. При проверка не може да се получи информация дали за дадено лице е подадено уведомление или не. В Инспекцията по труда при проверка ползват същата информация, която вече фирмите са подали в НАП. Това са направили и от Асоциация „Хипофиза“.

„Към момента (след спиране на програмата за субсидирана заетост „Солидарност“ – бел.р.), въпреки нашите настоявания, срещи и писма никой не се грижи за хората в база „Железничар“, тяхното оцеляване е отговорност на доброволци. Там има пациенти с онкологични заболявания, слединсултни състояния, хора с двигателни увреждания на инвалидни колички, хора със сериозни сърдечно-съдови заболявания. Почти всички са възрастни и не говорят езика.

Исканията ни към социалното министерство, националния щаб, община и международни организации да бъдат назначени лица, които да се грижат за тях, както и за настанените бежанци с хронични заболявания и увреждания в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг засега са без резултат", посочват от Асоциация „Хипофиза“.

Сметката на организацията, която от началото на войната не спира да помага на украинските бежанци, разчитайки само на дарения и доброволци, е запорирана. Освен задълженията по делата, се дължат и разходи на частен съдебен изпълнител. Общата сума, за да се покрият глобите, наложени от Инспекцията по труда за назначването на шестима бежанци на работа, е 11 612 лв.

Сдружение Асоциация Хипофиза
IBAN: BG24FINV91501215438212
Първа инвестиционна банка