OffNews.bg

Активисти на 'Грийнпийс' се покатериха върху кула на ТЕЦ ''Марица 3'' (На живо)

Активисти на неправителствената световна организация "Грийнпийс" се покатериха върху охладителна кула на ТЕЦ ''Марица 3'' край Димитровград. Кулата е висока около 50 метра. Протестът им се излъчва на живо на страницата им във Фейсбук.

Еколозите са започнали акцията си по тъмно. Демонстрацията им е в знак на протест срещу редовното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, съобщават от организацията, предаде БНР.

В демонстрацията участват активисти от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния. Те са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава да диша чист въздух и да живее в безопасна среда.

Активиститие са се покатерили на охладителната кула на централата с намерение да изрисуват надпис с послание за по-чист въздух. Други протестират с плакати пред предприятието.

Участниците в акцията са на мнениие, че енергийната система на България може да работи и без тецовете.

"Сезираме полицията и прокуратурата за действията на "Грийнпийс", съобщи пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев. Той обясни, че вчера тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата.

Заради опасността за протестиращите разпалването на инсталациите е било прекратено около 2 часа след полунощ. Към 9 часа тази сутрин пред ТЕЦ "Марица 3" вече имаше няколко полицейски патрулни коли.

Протестната акция продължава и в момента.