Агнешкото поскъпна с близо 80% от Великден до Великден
С близо 80% се е увеличила цената на агнешкото месо за килограм спрямо миналата година, показа проверка на OFFNews.
Средната цена за килограм на цяло агне в супермаркетите е около 23 лв., на килограм агнешки бут - около 21,50 лв., а на плешката - около 19,75 лв., сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите.
Разбира се, цените варират в различните хранителни вериги. Най-евтината агнешка задна четвъртина може да бъде намерена за около 19,95 лв./кг, а най-скъпата за 24,99 лв./кг. Най-евтината плешка е 18,95 лв./кг, а най-скъпата 22,99 лв./кг.
За сравнение през 2021 г. в супермаркетите средната цена за килограм на цяло агне е била 14,49 лв., агнешкият бут е струвал 16,46 лв./кг., а плешката 15,62 лв./ лв. Това означава, че цената на агнешкото в супермаркетите е скочила с 60 до 70%, а в месарниците - с над 80%.
Близо двоен е скокът на цените в малките търговски обекти. Там средната цена за килограм за цяло агне варира около 26,50 лв., на агнешката плешка и бут между 27 и 31 лв.
От МЗХГ прогнозират цените на агнешкото да продължат да растат заради предстоящите великденски празници.