OffNews.bg

Адвокат Менко Менков: Цветанов не е Главния от свидетелските показания

Не знам кой е Главния, за когото говорят свидетелите по делото срещу Цветан Цветанов, но това не е господин Цветанов.

За това бе категоричен защитникът на бившия вицепремиер - Менко Менков, който гостува в сутрешния блок на bTV ден след като съдът даде старт на процеса.

Въпросът за Главния бе провокиран от показанията на свидетели (служители от дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР), които говориха за Главния, без да посочат самоличността му. По думите им Главния е разпоредил оперативното дело срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров да бъде прекратено.

В студиото на bTV адвокат Менков отхвърли възможността Цветанов да е Главния, макар че в това дело бившият МВР министър е обвиняем именно за това, че е осуетил наказателно преследване срещу Орлин Тодоров. Цветанов написал "Не!!!" върху искане за прилагане на СРС спрямо Тодоров.

"Разследването не е било спряно, напротив. То е минало в досъдебно производство", каза в защита на клиента си Менков.

Топадвокатът, работил и по много други знакови дела, заяви, че бившият вицепремиер не ползва скъпа съдебна защита. 

На въпрос на водещата как един политик с държавна заплата си позволява двама скъпоплатени адвокати, Менков отговори: "Откъде имате данни, че е скъпа защитата? Ханс Петер Ул е личен приятел на Цветанов отдавна, още по политическа линия, и неведнъж е заявявал, че за него в въпрос на морал и чест да защитава клиента ми в този момент. Адвокатската защита не бива са се изчислява само във финансови измерения, тя понякога е pro bono. В случая аз не работя безплатно, но хонорарът ми е съвсем скромен и той е споменат в документацията по делото".