OffNews.bg

69 новооткрити заразени с Ковид за денонощие, 9 заразени медици в Пазарджик и Видин

За изминалото денонощие - от 8 ч на 5 май до 8 ч на 6 май - новопотвърдените случаи на COVID-19 са 69, съобщи тази сутрин секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Новите случаи са в 12 области. За деня има трима починали.

Обработени са 1465 проби, с които броят на изследваните досега става 51 768 изследвани или над 7395 лица на 1 милион.

Общият брой на лабораторно потвърдените носители на инфекцията от началото на епидемията досега е 1758.

От новите случаи 14 са в София. Също толкова са и в Пазарджик, където се очертава ново огнище с увеличаващ се брой заразени медицински лица. В Благоевград новите случаи са 8. Същият брой са и в Ямбол. По 7 са новооткритите заразени във Видин и в Кюстендил. В Хасково има 5 новопотвърдени, в Сливен - двама. В Плевен, Смолян и в Стара Загора има по 1 нов случай. Няма нови потвърдени в Пловдив.

Има нови 4 случая на деца с инфекцията - 2 в Благоевград и 2 в Хасково. Децата са на възраст между 2 и 15 години.

Нараства броят на заразените медици - седем медици в Пазарджик и още двама във Видин са с положителни тестове.

Починал е мъж с редица придружаващи заболявания и след операция от перитонит във Велико Търново. Втора жертва е мъж на 61 години в Габрово с диабет и хипертония. В Сливен е починал мъж на 78 г. след инсулт.

Към медиците жертви на коронавируса доц. Димов потвърди починалата лекарка от Спешна помощ в София д-р Нели Пандова. Тя издъхна след внезапно влошаване на състоянието ѝ преди няколко дни. С PCR анализ е потвърдено, че лекарката е била заразена с COVID-19.

Доц. Димов коментира още, че за да не звучат новините само песимистично, трябва да се отбележи, че данните са след продължаващото таргетно изследване в домовете за стари хора и на завърналите се със самолети от няколко европейски страни. По думите му към момента щабът успява бързо да локализира огнища. Добър пример за това е Брестовица, Пловдивско, където от вчера няма нови случаи.

Излекувани са 18 пациенти - 15 амбулаторни от София и трима от Сливен.

Доц. Димов поздрави от името на щаба военнослужещите и имениците с днешния празник.