OffNews.bg

250 бежанци прекараха нощта в Елхово, закриват центъра днес

Около 250 украински бежанци са прекарали нощта в центъра за временно настаняване в Елхово.

Днес всички те ще бъдат преместени в държавните бази в различни части на страната, предаде БНТ. Пристигащите в Елхово бежанци остават в центъра не повече 72 часа. Попълват анкетни карти и според нуждите им биват насочвани към някоя от държавните почивни бази.

В Елхово вчера имаше напрежение и се наложи председателят на дирекцията за бежанците Марияна Тошева да пристигне на място. Голяма част от бежанците споделиха, че не са имали предварителна информация какво следва, след като изтече финансираната от държавата хотелска програма за настаняване на 31 май. Други се оплакаха от условията в лагера в Елхово.

Следващият етап от програмата за настаняване продължава до 31 август. Тя предвижда бежанците да бъдат настанени в държавните почивни бази. На хотелите ще бъде плащано частично - 10 лева на ден на човек за нощувка и 15 лева - за нощувка и изхранване, като местата за настаняване очакват останалата част да бъде поета от бежанците чрез доплащане.

Центърът за временно настаняване в Елхово днес ще бъде закрит, след като украинските бежанци днес бъдат изведени и транспортирани в държавните бази в различни части на страната, съобщи БНТ. Тази сутрин държавната телевизия показа репортаж от Елхово, в който твърди, че бежанците били доволни от условията там. БНТ интервюира жена на име Юлия от Одеса, която няколко минути обясняваше колко е доволна от организацията и условията в приемния център.