OffNews.bg

Делян Пеевски се появи в парламента - отказва се от мястото в Брюксел (обновена)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се появи в Народното събрание тази сутрин, за да обяви, че се отказва от мястото на евродепутат.

Това е едва втората му поява в парламента за този мандат - първата бе при конституирането на 44-тото Народно събрание през април 2017 г., когато се закле като народен представител.

При пристигането си тази сутрин депутатът първоначално не разговаря с медиите, а отиде директно в стаята на ДПС.

Минути по-късно се появи в кулоарите с Мустафа Карадайъ, за да обявят, че Пеевски няма да замине за Брюксел. На въпрос защо е дошъл в парламента, Пеевски реагира изненадано.

"Какво ме води насам? Идвам на работа. Какъв изненадващ въпрос "какво правите тук?" Аз съм избран народен представител. Аз си ходя в районните и работя, това е важното за хората. Не смятам, че работата е само в Народното събрание."

На въпрос дали се отказва от мандат в Европарламента заради обструкции от АЛДЕ (партията на евролибералите, в която членува ДПС), Пеевски отговори емоционално:

"Такива обструкции не е имало. Тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и неговите слуги Христо Иванов и Радан Кънев. И в главите на журналистите от медиите на Прокопиев."

Карадайъ коментира, че решението е взето на заседание на Централното оперативно бюро на парламентарната група.

"Защото надделя колективното решение, по-нужен съм в България", допълни Пеевски.

Попитан дали е бил ракета носител в листата на ДПС, Пеевски заяви:

"Погледнете резултатите, че са подобрени от парламентарните избори, и сами можете да си направите изводите."

В отговор на друг журналистически въпрос - дали би седнал на една маса за преговори с премиера Бойко Борисов, Пеевски отговори:

"Аз няма защо да сядам на една маса с премиера. С премиера сяда председателят."

Въпросът бе зададен във връзка с думите на Мустафа Карадайъ, че ДПС кани "системните партии" на разговори, за да се определи посоката на развитие на страната. Председателят на ДПС отново заяви, че е нужна "промяна на формулата на управление" и че "инерционното развитие на страната ни обрича. Не бива да завещаем това на следващите поколения." 

Карадайъ обаче отказа да коментира факта, че в някои малки общини и села в страната има необичайно висок брой преференции за кандидати на ДПС, които водят до съмнения за контролиран вот.

"Ще направим този анализ, нека ЦИК обяви резултатите и преференциите, за да ги видим като окончателен резултат."

Попитан дали ще се явява по-често на работното си място, Пеевски отговори:

"Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам. Ама въпросът беше много хубав." 

Той още коментира, че си върши работата добре, и резултатите са видими.

При предишните избори за Европейски парламент Делян Пеевски също отказа от мандата в Брюксел. Отказва се и самият Карадайъ, който е първи в листата. Тримата представители, които ДПС ще изпрати в Брюксел, са Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, съобщи Карадайъ.