OffNews.bg

Тръгна подписка за връщане на Витоша на софиянци

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" стартира подписка за връщане на Витоша на софиянци.

Ето какво искат от извънпарламентарната дясна формация: 

Настояваме Столична община и Столичен общински съвет:

1. Да ревизират или разтрогнат приватизационния договор с „Витоша Ски“, така че да осигурят функциониращи лифтови съоръжения.

2. Да предвидят средства в общинския бюджет за настоящата година за:

евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи;

подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки, както и с използването на автобуси на природен газ или най-добре електрически превозни средства.

3. Да започнат публична дискусия за цялостно развитие на туризма, която да включва следните мерки:

разработване на цялостен план за интегриран достъп до планината и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и комуникационна инфраструктура;

разработване на цялостен план за развитието на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и масов спорт;
оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени, както и за възстановяването на съществуващите по-малки трасета.

Сегашното положение, при което достъпът до планината е силно затормозен и практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е абсолютно недопустимо. 

Преди дни шефът на СОС Елен Герджиков обясни, че от 2008 г. досега са направени 11 проверки, които са констатирали едно нарушение - неспазено задължение по договора за запазване на 60 работни места - при проверката са установени 47, а дружеството е глобено над 120 000 лева.

Други нарушения не са открити, защото задълженията в договора са само 6, а изискването за инвестииции е за едва 500 000 лева и изпълнено от Витоша ски още през 2008 г, обясни Герджиков. По думите му задължението на фирмата е да запази предмета на дейност, а не на услугата. Което означава, че лифтовете могат и да не работят.

Няма клауза, неизпълнението на която да е основание за разваляне на договора, подчерта Елен Герджиков.