OffNews.bg

Спътникът на Сатурн Титан няма собствено магнитно поле

Сондата "Касини" изпрати снимки на Титан, който за първи път от 10 години напуска пределите на магнитния "щит" на Сатурн. Учените са открили, че тази най-земеподобна планета от Слънчевата система не е в състояние да се предпази от въздействието на слънчевия вятър, съобщиха от пресслужбата на НАСА.

Слънцето, както и всички други звезди излъчват в околното пространство не само светлина и други форми на електромагнитно излъчване, но и слънчев вятър - поток от множество заредени протони и електрони, които се движат с висока скорост. Ако планетата няма силно магнитно поле, като Земята и газовите гиганти, слънчевият вятър постепенно ще "издуха" атмосфера ѝ, отнасяйки газовите молекули в космоса. Нещо подобно, според астрономите, се е случило с Марс, който е имал нормална атмосфера в далечното си минало.

Изследователите отдавна се интересуват как слънчевият вятър взаимодейства с атмосферата на Титан, спътника на Сатурн. Досега учените не са имали възможност да разберат дали Титан има магнитно поле, тъй като прекарва около 95% от времето под гигантския магнитен щит на Сатурн.

Представители на НАСА заявиха, че тази възможност за човечеството най-после дойде през декември 2013 г.. Тогава Титан едновременно с напускането на магнитното поле на гигантската планета и се срещна и със сондата "Касини", която от 2004 г. разкрива тайните на Сатурн, Титан и други спътници на планетата. Цезар Бертучи (Caesar Bertucci) от Института по астрономия и физика на космоса в Буенос Айрес (Аржентина) и колегите му от НАСА се възползваха от този шанс за наблюдение.

"Ние открихме, че Титан взаимодейства с частиците на слънчевия вятър почти по същия начин като Марс, ако бихме го преместили на орбита около Сатурн. Мислехме, че Титан ще се държи по съвсем различен начин и сме наистина много изненадани," - каза Бертучи.

Според него, Титан най-вероятно няма магнитно поле по принцип. Инструментите на "Касини" не са успели да засекат следи от поле на Титан през цялото време, докато е бил в обсега им. С други думи, атмосферата на Титан е плътна и много сходна със земната, само защото той прекарва повечето от времето си вътре магнитното поле на Сатурн.

Още интересни новини от науката и технологиите - в Наука OFFNews.