OffNews.bg

Епидемията от коронавирус у нас може да бъде овладяна. Засега се справяме по-добре от очакваното

Епидемията от коронавирус в България се развива по различен модел от повечето страни в Европа. За разлика от тях, кривата на разпространение у нас не се издига експоненциално, тоест стръмно нагоре, а квадратично - броят на случаите с COVID-19 нараства много по-плавно.

Това става ясно от публикация на физика Вал Тодоров, в която той се аргументира с анализ на данните за България от 10 март до 29 март, извеждайки формулата на нарастване и съставяйки диаграма, която може да се види горе.

Диаграмата показва относително равномерно нарастване с много лек наклон.

Тази по-плавна крива е резултат на контролирана интервенция (наложените мерки за социално дистанциране) срещу хода на инфекцията. Такъв растеж може да бъде обяснен с разпространение на заразата само по периферията на социалната група.

Черните точки представляват мнозинството от населението, на които им е отнета възможността да разнасят заразата. Обаче по социалната периферия продължават да съществуват свободни агенти (червените точки), които не са подложени на същите мерки на интервенцията и продължават да разпространяват заразата.

Такава квадратична динамика не е устойчива и авторът предполага два възможни сценария:

1) Периферните агенти ще бъдат идентифицирани и изолирани чрез тестване и проследяване. Тогава ежедневните нови заразени случаи ще почнат да намаляват, когато числото R, което отразява колко души може да зарази един човек, е по-малко от 1, разпространението на коронавируса ще е овладяно, общият брой активни инфекциозни случаи ще достигне своя пик, а след това ще започне по-бързо или по-бавно да намалява.

2) Периферните агенти ще продължат да заразяват, заразените ще започнат да се размесват по-равномерно в здравата популация и ще се върнем към стандартния експлозивен сценарий. Квадратичната крива ще стане експоненциална, а R>1.

"Ще ми се да се надявам, че българският народ и институции ще успеят да наложат първия сценарий. А на това, какво реално ще стане, ще бъдем свидетели и участници още в следващите няколко седмици", заключава Вал Тодоров.

Анализът му показва, че бързите и решителни мерки на Щаба за борба с коронавируса, които доста хора сметнаха за прекомерни, очевидно дават ефект.

Все пак да не забравяме, че изводите са на база официално потвърдените случаи на COVID-19, а според някои изследвания реалният брой на заразените с коронавирус е 10 пъти повече от официалния брой. Но това важи за повечето страни и не е умишлено, а защото голяма част от случаите протичат без симптоми.

Авторът Вал Тодоров е кинорежисьор, програмист, писател. Завършва физика в СУ "Климент Охридски" и магистърската програма "Кино и медийни изкуства" в Темпъл юнивърсити, Филаделфия. Книгата му “Иркала, страната на мъртвите” е български бестселър. Правил е филмите "България, тази вечна ерес" (2014) и "Трансгресия" (2018). От 1991 г. до 2012 г. е живял в САЩ.

По-подробно с доказателствата и изводите на Вал Тодоров може да се запознаете в статията "Квадратичен растеж на потвърдените COVID-19 случаи в България"