OffNews.bg

СЕМ одобри новия Управителен съвет на БНТ

Съветът за електронни медии одобри единодушно днес състава на новия Управителен съвет на БНТ.

Предложените от новия генерален директор Константин Каменаров членове на ръководството бяха гласувани с 5 от 5 гласа.

В УС влизат четирима души. Издателят Валери Запрянов ще наблюдава програмата; юристът Зина Трифонова ще отговаря за правните въпроси; журналистът от спортната редакция на БНТ Василена Матакиева ще се грижи за международните връзки и сътрудничеството с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU); а журналистът и сценарист Антон Андонов ще наблюдава маркетинга.

Членът на СЕМ Мария Стоянова подчерта, че съставът на новия УС е получил пълната подкрепа на медийния регулатор, защото в него влизат хора с изградено име. Като особено положителен сигнал за липсата разделение между високите и ниските етажи тя посочи назначаването на човек от телевизията в управата (Василена Матакиева). 

Валери Запрянов е дългогодишен журналист, издател и главен редактор на печатни издания. Негово дело е неизлизащото вече седмично списание "Тема". Той е и един от създателите на в. "Стандарт". Носител е на журналистическата награда „Паница“ за поредица репортажи от войната в Сараево, Босна (1995). През 2012 г. става председател на Българския медиен съюз, като сред учредителите са Делян Пеевски, Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Славка Бозукова и др.

Зина Трифонова е юрист и бивш член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Работила е в държавната администрация и като адвокат с частна практика. Адвокат е на фирмата оператор на мултиплекса за цифрова телевизия - "НУРТС Диджитал".

Василена Матакиева е дългогодишен спортен коментатор и журналист в спортната редакция на БНТ.

Антон Андонов е работил като сценарист и редактор на множество забавни предавания като "Станция Нова" (Нова телевизия), "Десетте най" (нова те), "Рекламна пауза", "Градски легенди" (Про БГ). Известно време води съботно-неделния сутрешен блок на Нова телевизия „Събуди се” заедно с Рада Богданова. Участвал е и в реализацията на българското домакинство на Детската Евровизия.