OffNews.bg

СЕМ избира нов председател въпреки изтичащия мандат на повечето членове

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере следващия си председател на извънредно заседание утре, става ясно от публикувания дневен ред с точка единствена.

Този ход идва изненадващо, тъй като по информация на OFFNews миналата седмица е било решено тази седмица да няма заседание на съвета. Мандатите на трима от петимата членове - Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова - изтичат до броени дни.

Особеното е, че председателят трябва да бъде избран между една от двете оставащи в съвета дами - Соня Момчилова и Галина Георгиева - на практика със собствените им гласове и с гласовете на напускащите до дни съветнички.

Това би бил неколегиален избор, коментира пред OFFNews Розита Еленова. Тя припомни, че в СЕМ е имало такъв прецедент - при изтичането на мандата на доц. Георги Лозанов през 2016 г. Тогава съветът избира за и.д. председател Мария Стоянова до попълване на новия състав. Според Еленова е редно и сега регулаторът да избере и.д., а не редовен председател.

Очаква се на утрешното заседание за председател да бъде избрана Соня Момчилова - назначена от квотата на президента Румен Радев.

За утре е насрочено заседанието на парламентарната медийна комисия, която ще изслуша номинираните от парламентарната квота за членове на СЕМ – издигнатата от „Продължаваме промяната“ Пролет Велкова и Тодор Беленски – номиниран от „Възраждане“. Предстои до края на месеца президентът да издаде указ за назначаване на член на СЕМ от неговата квота – на мястото на Бетина Жотева.