OffNews.bg

ЛИК със специален брой за юбилея на Антон Дончев, публикува невиждал бял свят сценарий

БТА издаде специален брой на списание ЛИК за юбилея на акад. Антон Дончев.

Броят съдържа непубликуван досега сценарий на Антон Дончев, сътворен преди около 7 десетилетия, и откровена изповед на писателя академик пред генералния директор на БТА Максим Минчев. Интервюто е взето две седмици преди неочакваната смърт на Минчев.

„Страшно е това, което се случва във Вселената, но нещо ни пази. Иначе по теория на вероятностите не трябва да ни има. Но ние живеем… Ще вървим докрай и ще видим как продължава шествието на живота”, казва академик Антон Дончев в разговора с Максим Минчев, по идея на когото ЛИК се завърна на медийната сцена – със специализирани броеве по важни културни теми.

Новото издание на ЛИК поглежда към Антон Дончев от различни страни – на литературата, на историята, на киното, на вярата, на спомените, и не на последно място – на дълбоката му свързаност с БТА, съобщават от агенцията. Изявени литератори, историци, филмови дейци и приятели на Антон Дончев проследяват житейския, творчески и академичен път на автора на романа „Време разделно” и други забележителни книги. А актрисата Аня Пенчева си спомня за снимачните дни на едноименния филм по романа. Събрани са и най-ярките отзиви за книгата у нас и в чужбина.

От днес списанието може да бъде закупено в реповете за вестници в страната, в книжарници „Хеликон” и чрез сайта на издателство „Фабер”.