OffNews.bg

БНТ е погасила голяма част от дълговете си, остават 4 млн.

Финансовото състояние на БНТ се подобрява. Към днешна дата телевизията има 4 милиона лева разсрочени задължения, а към 2019 г. прогнозният дефицит не 43 млн.

Това съобщи председателят на обществения съвет на БНТ Борислав Вълков в предаването "Денят започва".

"Този въпрос е важен не само за Обществения съвет. Той е важен и за обществото като цяло, тъй като става дума не само за управление на обществена мисия, каквато изпълнява БНТ. Става дума за публичен ресурс", каза Велков.

Едно от най-големите задължения, което за разпространение за сигнал - около 20 млн. - вече е платено (как се случи това - вижте по-долу). След преговори са били преструктурирани самите лихви на това задължение, допълни Велков. Останалите към 19 млн. са платени от бюджета на телевизията към различни задължения.

Време е да се скъса с тази мантра, че всичко, което е публично и държавно, може да бъде на загуба. В този смисъл ръководството на телевизията върви в правилната посока и публичните средства на обществената телевизия се подобряват, каза Борислав Велков.

Той отчете още повишаване на рейтинга на телевизията и приходите от реклама, по-динамична програма.

Председателят на Обществения съвет на БНТ припомни, че бюджетът на телевизията е бил коригиран с решение на НС, като от субсидията на телевизията са взети 1 млн. лева за борба с коронавируса. По същия начин бяха взети пари и от бюджета на БНР и на БТА, посочи Вълков.

Намаляването на тези бюджетите бе в синхрон в общото намаляване на бюджетите на държавните институции заради пандемията.

Бюджетите на обществените медии обаче предизвикаха публичен скандал през април. Тогава Министерският съвет отпусна огромен трансфер - допълнителни 20 милиона - на БНТ за погасяване на задълженията към НУРТС (за цифрово разпространение на сигнала на каналите на БНТ). Допълнителен бюджет бе отпуснат и на БТА за въвеждане на безплатни емисии. Това предизвика остра реакция от изпълнителния директор на БНР Андон Балтаков. Той алармира, че за разлика от другите две обществени медии, Радиото единствено е с намален бюджет. Според Балтаков БНР е "санкционирано" за независимата си редакционна политика.