OffNews.bg

Какво пазят архивите за преврата на 9 септември 1944 г. (снимки и видео)

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 г. първоначално се определя като „народно въстание“. После дефиницията се променя - в учебниците и медиите се говори за „социалистическа революция“. Всъщност на 9 септември 1944 г. е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица.

Още предния ден - 8 септември 1944 г., започва навлизането на червената армия на българска територия. На 9 септември е извършен военен преврат в условията на започваща вече съветска окупация на България, каза пред OFFNews.bg доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Правителството на Константин Муравиев, в което участват няколко от демократичните партии на България, едва ли би допуснало тези репресии, които се извършват след 9 септември. Въпреки своето лоялно поведение и отношение към Съветския съюз, въпреки натиска, който оказват, едва ли тези демократи биха се поддали и биха изпълнявали толкова буквално натиска за преследване на политическите опоненти. Така че превратаджиите на 9 септември вършат и други политически услуги на диктаторския режим на Сталин, коментира Дарина Билярска, държавен експерт в Централния държавен архив.

Един от най-иронизираните митове, създаден от комунистическата историография, е за огромния брой партизани, включени в съпротивата преди 9 септември. След преврата техният брой е силно преувеличен.

Партизанското движение у нас е слабо и анемично, но трябва да кажем, че то е все пак най-значимото съпротивително движение на фона на останалите съюзници на Третия райх. Подобно съпротивително движение няма нито в Унгария, нито в Румъния, нито в останалите държави от Оста. Вероятно цифрата от около 7000 души, сметната към края на август 1944 г., изглежда реалистична, каза Михаил Груев.

В София броят на партизаните към 9 септември е нищожен:

Това беше една по-стара интелектуална операция на комунистическата историография, която искаше да представи събитията на самия 9 септември като някакво народно въстание. Всъщност има влезли въоръжени партизани в София, техният брой вероятно е между 200 и 300 човека, но основната тежест на преврата се изнася от армията и това е безспорно доказано, заяви доц. Груев.

Снимки: Централен държавен архив, Регионални държавни архиви - Шумен, Плевен, Велико Търново, Добрич

Видео: Сергей Антонов

Абонирайте се за канала на OFFNews в You Tube