OffNews.bg

Италиански свещеник пожертва живота си, за да спаси по-млад пациент с Covid-19

Италиански свещеник пожертва живота си, за да спаси по-млад от него пациент с коронавирус.

72-годишният отец Джузепе Берардели дал собствения си респиратор на болен, когото не познавал, съобщава Би Би Си.

Свещеник починал в болница в Ловере, Бергамо - един от най-тежко засегнатите от Covid-19 градове в италианската област Ломбардия. От болницата разказват, че той отказал да използва респиратора, който енориашите купили за него. Избрал да спаси друг.

Отец Берардели издъхнал миналата седмица.

Fr. Giuseppe Berardelli, a 72-year-old priest who gave a respirator (that his parishioners had purchased for him), to a younger patient (whom he did not know), has died from #coronavirus.

"Greater love has no person..." (Jn 15:13) https://t.co/qXQ6knoE6n via @Araberara pic.twitter.com/uKxRNghire

— James Martin, SJ (@JamesMartinSJ) March 24, 2020

До този момент се съобщава за смъртта на най-малко 50 свещеници от коронавирус в Италия.

В страната има най-много смъртни случаи от болестта спрямо всички страни, в които тя се е разпространила. Досега те са 6 077 души. Общият брой на починалите по света днес надхвърля 16 500. Близо 102 хил. са излекуваните, а заразените - към 384 хил.

Европа сега е в епицентъра на световната пандемия.

Кой беше отец Берардели?

Джузепе Берардели е главният свещеник на малкото северно градче Казниго близо 14 години. Усмихнат, прям, но и дискретен, добър и услужлив и към вярващи, и към невярващи - така изданието https://www.araberara.it/ описва християнския духовник, предавайки думите на дългогодишния кмет на градчето. 

Отива там след служба във Фиора̀но Моденѐзе и бившите му енориаши го обичат толкова, че години по-късно идват в Казниго, за да го открият.

Той беше свещеник, който знаеше как да слуша и който и да се обърнеше към него, можеше да разчита на помощта му - спомня си Клара Поли, кмет на Фиорано в годините, когато свещеникът служи там.

Човек с невероятна способност и да разрешава икономически трудности - така също го описва изданието и допълва, че отецът знаел на коя врата да почука, за да се помогне. Кръстосвал с любимия си стар мотоциклет усмихнат, весел, пълен с ентусиазъм и решителност, характерна за хората, които уповават на Бога. Присъствието му носело спокойствие.

Да, дон Джузепе се отказа от респиратора, от който се нуждаеше, и това е може би най-добрата снимка на душата на свещеник - казва здравен работник за него.

Протойерей на Казниго, дон Джузепе Берардели е роден на 21.08.1947 г. в село Фонтено. Ръкоположен е за свещеник на 30.06.1973 г., а от 2006 г. е назначен в Казниго.

На погребението му на 16 март хората го изпращат по свой начин - излизат на терасите си (поради ограниченията заради вируса, погребенията не се случват по обичайния начин) и му благодарят с аплодисменти.