OffNews.bg

А всъщност кой уби Улоф Палме?

Късно вечерта на 28 февруари 1986 г. шведският премиер Улоф Палме е застрелян в момента, в който излиза със съпругата си Лисбет от киносалон в Стокхолм. Към двамата се приближава неизвестен мъж и стреля няколко пъти - първо в съпруга, после и в съпругата.

Улоф Палме умира на място, а Лисбет е ранена. В нощта на убийството премиерът е без охрана. 

Убийството спада към най-сензационните криминални деяния в Европа. Разследванията по случая, продължили десетилетия, бяха едни от най-обхватните и скъпоструващи в света, припомня DW. И от самото начало тръгват с фалстарт.

Местопрестъплението не е било достатъчно добре изследвано. Оказва се, че гилзи от изстреляните патрони са се намирали извън ограденото от следователите място.

Лисбет Палме по-късно идентифицира стрелеца като Кристер Петершон - алкохолик и наркоман, който е обвинен през 1989 г. и осъден, след като е идентифициран от нея по време на процедура за разпознаване. Впоследствие процедурата е оспорена.

Показанията и самопризнанието му са компрометирани и присъдата по-късно е отменена, след като полицията не успява да намери никакви доказателства срещу него, които да издържат в съда.

Кристер Петершон умира през 2004 г., а Лисбет - през 2018 г.

Улоф Палме през 1968 г.

Заподозрени в хода на разследването са били над 100 души, а неразкритият случай беше обгърнат от конспиративни теории, включващи сенчести сили като десни екстремисти в шведската полиция или армия, ЦРУ, кюрдски сепаратисти от ПКК и дори южноафриканските тайни служби, уточнява БТА.

Палме е виден критик на апартейда, а по времето на Студената война води и политика за сближаване на Изтока и Запада и за създаване на зона в Централна Европа, която да е свободна от атомно оръжие.

Отговорът на загадката

Днес, 34 години след покушението пред киносалона, прокурорът, отговарящ за делото, заяви на онлайн пресконференция, че случаят е приключен.

Главният заподозрян е Стиг Енгстрьом, починал през 2000 г. Смята се, че се е самоубил.

Тъй като Стиг Енгстрьом е мъртъв, не мога да му повдигна обвинение, обясни прокурорът.

Енгстрьом, наричан също "Мъжът от "Скандия", тъй като работел в близката застахователна компания, изпитвал силна неприязън към премиера и политиката му.

Той е сред първите на местопрестъплението и за кратко бил смятан за вероятен заподозрян, но така и не е обвинен по делото.

Скоро след убийството Енгстрьом се появява в шведски медии, разказва все по-подробно за участието си в събитията и критикува полицията.

Според него свидетелите, дали описание на убиеца, всъщност описвали него, докато бягал заедно полицаи в преследване на убиеца. Многократно променя версията си за случилото се.

По-късно на тези разминавания се основава новата теория на прокуратурата, която е убедена, че е идентифицирала убиеца. 

Гробът на Улоф Палме