OffNews.bg

Виртуозът, който дойде в София и разказа тайните на пианото

"Всичко може да ме вдъхнови, дори звън от кристалите на счупена чаша", казва виртуозният пианист и композитор Балаш Хаваши. С изумителен спектакъл от музика и светлини унгарецът превзе публиката в Зала 1 на НДК.

"Когато композирам, често визуализирам хора места и предмети, които може и да не съществуват. Така е създадена следващата композиция“, разказа Хаваши на пълната зала.

Случило се така, че държал красива кристална чаша, изпуснал я, а когато се вгледал в парченцата стъкло, открил, че всяко от тях му напомня нота. Събрал кристалчетата в музика, за да създаде изумителна музикална приказка.

Снимка: Анастас Търпанов

Удивително е да слушаш как нотите излизат изпод пръстите на най-бързия пианист в света и редят истории. Човек трудно може да прецени кога е най-добър – като класически музикант или рок звезда. Във всеки от стиловете той се чувства еднакво комфортно – и когато вплита в класическото си изпълнение драматичните музикални фрази на унгарския фолклор в дует със стенещата цигулка, и когато се надсвирва с барабаниста на групата си в рок парче.

Снимка: Анастас Търпанов

Групата на Хаваши обединява класически, рок музиканти, вокалисти, всички еднакво привлечени от еклектичния стил на музиканта. Привлечена беше и публиката, която пианистът отведе в Космоса с Out of space. После я вдигна на крака с Rise of the Instruments. 

Снимка: Анастас Търпанов

Подкупи я с един от добре познатите си хитове The Storm и я разтопи със Spring Wind. После я покани за молитва, убеден, че вярата помага да преодоляваме трудностите в шизофреничния ни живот.

Снимка: Анастас Търпанов

Българската публика се оказа първата, пред която Хаваши изпълнява композицията си, посветена на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи. Епична творба, в която грандиозната партия на пианото и мелодраматичната унгарска цигулка си партнираха с тътена на тимпаните.

Винаги съм обичал различни стилове музика и макар да съм класически музикант, посещавам фестивали с електронна музика. Така реших да включа синтезатор в произведенията си. Името на композицията има специално значение за мен. Вярвам, че винаги можем да се преродим в по-добри свои версии, разказа пианистът, а публиката чу част от Metamorphosis и се наслади на френетични светлинни ефекти и кадри.

Снимка: Анастас Търпанов

Темпераментния край на концерта е осъществена детска мечта - да бъде рок звезда. Макар да посвещава 30 години от живота си на класическата музика, неговият реванш е създаването на творби с рок звучене.

"Човек никога не бива да изоставя мечтите си", каза изключителният музикант, преди да забие рок финала на концерта си в София. Финал, последван от 3 биса.