OffNews.bg

Създател на къща от месо и носител на Златен лъв гостуват на 18 октомври на One Architecture Week

Представители на някои от най-иновативните архитектурни студия в света пристигат в Пловдив за участие в професионалния Форум на One Architecture Week тази събота, 18-ти октомври.

Поканените лектори са обединени от нестандартния си поглед върху архитектурата и проектантската практика и носят със себе си новаторски идеи и практики от различни точки на света.

Програмата на форума започва в съботната сутрин с регистрация в 10 часа и завършва в 20 часа.

Сред участниците във Форума се откроява името на родената в Пловдив Мария Айолова, която за първи път ще изнесе лекция в града. Айолова е съосновател на организацията за градски смарт дизайн “Тереформ УАН” в Ню Йорк, САЩ, която развива експериментални проекти и е на предните линии на работата с нови технологии и материали. Сред разработките им са къща от изкуствено, ин-витро създадено месо, къща от живо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби. Организацията разработва още иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. “Тереформ УАН” има ценен опит и в сферата на екологичния дизайн и образованието, който архитект Айолова ще сподели за пръв път на родна земя. Тя е носител на множество международни награди и конкурси, включително наградата за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк за 2013, а освен това тя е и изобретател с 18 патента за технология.

Жуао Руиво ще представи португалското архитектурно студио “Фора”, което преди месец спечели международния конкурс за обновяване на площад “Централен” в Пловдив. Руиво ще представи по-подробно печелившия проект и ще говори за архитектурата като посредник между институциите и хората, за използването на обществени пространства, за социалното измерение на градската среда и важността да се развиват мащабни обществени проекти. Работата на “Фора” е била награждавана в редица международни конкурси, сред които първа награда “Up to 35” за дизайн на студентско общежитие в центъра на Атина и първа награда за дизайн в категория “Иновативност и качество на учебната среда” на висшето училище Мем Мартин, Лисабон.

Носителят на Златен лъв от архитектурното Биенале в Венеция Нура ал Сайех от Министерството на културата на Бахрейн ще даде гледната точка на институциите в разговора за градската среда. Ал Сайех ще представи ролята на обществените пространства в политически контекст и как правителствата могат да насърчават добри архитектурни практики. Ръководила е инициативата Месец на архитектурата, част от програмата на “Манама - Столица на културата на арабския свят 2012 г.”, която цели насърчаване на съзнателното използване на публичното пространство в страните от арабския свят. Наред с работата си в министерството, Нура Ал Сайех работи също като независим архитект по проекти в Бразилия, Наблус и Бахрейн.

Архитектурата като отражение на обществото ще е акцентът в участието на Роберто Гонзалез Гарсиа от испанското студио “Андрес Жак”. Водени от убеждението, че архитектурата е технологичният образ на обществото, работата на студиото се фокусира върху изследването на свързаните домакинства като вид активен политически урбанизъм. Съвсем наскоро те бяха отличени със Сребърен лъв за най-добър изследователски проект на архитектурното биенале във Венеция, курирано от Рем Кулхас.

Лондонското студио “Асембъл” обединява група дизайнери, архитекти и изследователи, които разработват успешни проекти на проблемни публични пространства. Работата им е съсредоточена върху използването на дизайна като инструмент за подобряването на социалния и културния живот в града и ще бъде представена на Форума в събота от Франсис Еджерли. Тя ще обърне специално внимание на потенциала на незаети и изоставени пространства и помещения, както и превръщането на временни постройки в постоянни. Еджерли е работила върху проектирането и изграждането на пространства за театри, кина, изложби, детски площадки, градски площади и редица обществени арт поръчки.

Лиу ще представи работата си в един от най-динамично развиващите се региони на света - делтата на Перлената река, проблемите на съвременната градска трансформация и възможните архитектурни решения за тях. Сред реализираните архитектурни проекти на студиото са музеят Гуанджоу Таймс, Научния музей в Нанша, Нанша Букстор и постояннaтa локация на Международния фотографски фестивал в Лианчоу. Лиу и нейният офис са участвали в различни архитектурни и художествени изложби, а тази година тя е куратор на павилиона на Хонконг на биеналето за архитектура във Венеция.

Как да бъде въвлечена широката общественост в изграждането на градското пространство ще бъде един от основните въпроси, разгледани в лекцията на Пиер Лоу от френското студио за архитектура “Колектив Eтс”. “Колектив” вярват, че гражданите могат да участват в различните етапи от създаването на едно публично пространство, и затова включват местните жители в творческия процес. Дейностите и изследванията им не се ограничават единствено до артистичната част на проектите, занимават се също така със социалните, политическите и гражданските им измерения. Сред работите на “Колектив” се открояват сгради, мебели за градската среда и публични арт намеси, но също така организирането на срещи, конференции и образователни семинари.

Форумът се провежда на 18 октомври, събота, в Дом на културата “Борис Христов” на ул. “Гладстон” 15 в Пловдив от 10 часа. Билети за събитието все още могат да бъдат закупени онлайн и в офисите на Едно, както и в деня на събитието в Дома на културата. Промоционални билети за групи от пет човека се предлагат до края на днешния ден, 17 октомври.