OffNews.bg

Религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов показват в изложба

Изложбата „Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство.125 години от рождението на художника“ ще бъде представена на 11 юни в столичната галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийската градска художествена галерия. Експозицията е част от проекта „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“.

„Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица „Дечко Узунов. Монументално изкуство“. В периода юни – септември 2024 г. посетителите ще имат възможност да видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази, не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов“, разказват от екипа.

След експозицията, посветена на светското монументално изкуство на художника, сега акцентът е върху религиозното.

До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“ в Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска.

През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм „Св. Иван Рилски“ в Перник. Помощник е Александър Поплилов. По-късно, през периода 1981–1983 г., Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разрушени по времето на Втората световна война (1939–1945). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

„Филиал „Дечко Узунов“ на Софийска градска художествена галерия притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – „Св. Георги“ (1930-те г.) и „Автопортрет със светци“ (1983 г.), свидетелство, че художникът се връща към изобразяването на свети образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения“, казват още от екипа.

Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър „Иван Вазов“ – София, Национален исторически музей, Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Народно читалище „Васил Левски“ – Карлово, катедрален храм „Свети Йоан Предтеча“, Казанлък, и храм „Св. Иван Рилски“, Перник.