OffNews.bg

Президентът: Езикът на Вапцаров няма да загине, той ще надживее неразумните юроди

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Химнът на българската просвета огласи дъждовния център на София днес предиобед. Шествието, посветено на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, тръгна в 10:30 ч. от бул. "Дондуков", където са разположени сградите на Министерството на образованието и на Президентството.

Няколкостотин души извървяха разстоянието до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" под ръмящия дъжд в иначе нестудения ден. Свиреше оркестър, маршируваха мажоретки. Към децата и възрастните българи се присъединиха и немалко чужденци, които обсъждаха ставащото - всеки на родния си език.

С пристигането при библиотеката множеството се спря, защото всеки трябваше да мине през метален детектор, за да стигне до зоната, където предстоеше да се проведе официалната част. Полиция имаше, но тя не натрапваше присъствието си.

Минути след 11 започна и официалната част. Първо, с водосвет и с "Върви, народе възродени" в изпълнение на хора на Националното музикално училище.

С трагедията в Манчестър започна изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова. "Изпращаме им сили и изразяваме нашата съпричастност", каза тя, след което се обърна към децата на България с призив да пазят словото.

"Всички ние имаме една Родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език - заяви в речта си президентът ген. Румен Радев. - Езикът е нашата щастлива орис по рождение. Ще си позволя да перифразирам Апостола: думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. В трудни години езикът е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Осиромашава речникът му, занемарява се граматиката, като в запуснат дом в него се заселват неканени чуждици.

Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на „неразумните юроди“, които не умеят да боравят с думите му. Защото винаги ще има милиони хора, тук и далеч от Родината, които ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български."

"Светът се променя. Днес България е на пет континента, защото наши сънародници са отнесли частица от тази незрима родина, българският език, по всички краища на планетата. Този език е онази нишка, по която винаги могат да открият пътя до дома си.

Думите са нашият общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят. И да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ, но откриеш ли я, отваря врати", каза още той.

Прозвуча "Аз съм българче" и започна поднасяне на венци пред паметника на светите братя - от президента, от министри, от патриарха, от кмета на София, от политическите партии.

Краят на официалната част дойде след изпълнението на химна.