OffNews.bg

Опакованата Триумфална арка отива в историята

Стотици хора се събраха тази сутрин под проливния парижки дъжд, за да видят за последно опакованата Триумфална арка на пл. "Шарл дьо Гол"/"Етоал".

Произведението на изкуството по идея на починалия преди година Христо Явашев-Кристо бе достъпно 16 дни.

За "обличането" на арката послужиха над 3000 м. червено въже, 25 000 кв. м. сребристосин полипропиленов плат и 312 тона стомана. Работата по изработката и монтирането й е извършена под ръководството на племенника на Кристо, Владимир Явашев. Продължила е малко над 3 месеца. Ангажирани са 220 инженери, строителни работници и алпинисти.

Достъпът до инсталацията бе възможен само с COVID сертификат. Той е безплатен, с изключение на вътрешната част и терасата на Триумфалната арка, за които Центърът за националните паметници изисква винаги такса. За повода кръговото движение на пл. "Етоал" бе затваряно за движение на автомобили през изминалите три уикенда.

Опакованата Триумфална арка "ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще придобие чувствителност. Хората ще имат желание да я пипнат" - каза Кристо,  представяйки проекта.

Това е първото произведение на изкуството, реализирано след смъртта му.

Проектът струва 14 млн. евро., получени от продажби на оригинални произведения на родения в България художник.

Идеята хрумва на Кристо и неговата спътница в живота и изкуството Жан-Клод през 1961 г. Тогава двамата живеят близо до пл. "Етоал". Те правят фотомонтаж на Опакованата Триумфална арка, но не реализират проекта. Минава повече от половин век, преди мечтата им да се реализира.

Сред най-известните произведения на двамата художници са опакованият Райхстаг в Берлин от 1995 г. и кейовете на езерото Изео в Италия от 2016 г. Кристо и Жан-Клод имат и друг голям нереализиран проект - построяването на гигантска пирамида от 410 000 варела в пустинята на Обединените арабски емирства.