OffNews.bg

Общината опита да потуши бунта на "Софийски солисти" със 100-тина лева по-високи заплати

Зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов се опита да потуши скандала с мизерното заплащане на един от най-елитните класически ансамбли в България - "Софийски солисти" - с обещание за 100-тина лева върху заплатите на музикантите и предложение да регистрират дружество, което да им позволи да продават билети за безплатните сега концерти и така да печелят.

Чобанов извика спешно на среща музикантите вчера, след края на работния ден, след като от години опитите им за разговори с него по въпроса не дават никакъв резултат. Само няколко часа преди срещата музикантите обявиха публично, че започват протестни действия. Първото ще е протестен концерт тази вечер във Военния клуб. В 19 ч. 14-те елитни музиканти ще излязат на сцената, облечени в светлоотразителни жилетки. Така ще оприличат себе си на служителите във фирмите за чистота на София, с които получават еднакви или дори по-ниски заплати, определени от принципала им - Общината.

Между 390 и 450 лева - толкова получават за един месец самоподготовка, репетиции и концерти 14-те музиканти със статут на концертмайстори от общината за работата си в "Софийски солисти". В тези суми освен нетната заплата е включена и добавката за стаж (1% за всяка година). При някои от солистите той надхвърля 15 години концертна дейност на българската и световната сцена.

Снощи OFFNews изпрати свой представител на срещата с Чобанов, за да осигури максимална прозрачност на преговорите. Зам.-кметът обаче настоя репортерът ни да напусне и тя се проведе при закрити врата.

След края й музиканти разказаха пред чакалия малко повече от час пред вратите на общината наш репортер какво е предложил отговарящият за културата зам.-кмет: 125 лева върху заплатите и възможност за регистрация на дружество, което да позволи на музикантите да развиват търговска дейност. Не е ясно как би се осъществило това с оглед на факта, че "Софийски солисти" нямат дори собствена зала.

125 лева върху брутните заплати от 505 лева обаче оставя солистите на кандидатстващата за столица на културата София на дъното по заплащане сред музикантите от тяхното ниво, дори в България.

В Операта например вземат чисто 950 лева, а концертмайсторите (музикантите от "Софийски солисти" са със статут на концертмайстори) във Филхармонията - 960 лева.

"В състава сме 14 души, с диригента 15. Бяхме направили изчисления и изпратихме докладна записка до шефа на ОКИ „Красно село“ и нашия диригент с предложение за подходящото според нас възнаграждение. Пада се по около 23-24 хиляди лева увеличение на месец за 17 души, заедно с общинския квартет „Димов“, разказа след срещата един от музикантите. При 24 000 лева 17-те музиканти би трябвало да вземат средно по 1411 лв. месечно. 

На въпроса дали смята, че общината няма пари въпреки рекордно високия бюджет от 1,4 млрд. лева, който беше гласуван скоро, той отговори:

"Смятам, че общината има пари, всички колеги мислим така. Виждаме заложени огромни суми, твърдят, че се работи за вдигането на заплатите ни, но до нас не е достигнала такава информация. Комуникацията с ОКИ (бел. авт. общински културен институт) и със Столична община е много лоша - нямахме никаква индикация, а документите се движат близо година и нещо."

Музикантите са категорични, че въпросът е повдиган многократно, но "тъй като трябва да се върви по йерархията, стигнем ли до едно такова място (бел. авт. - среща със заместник кмет например), винаги се пита „къде са Вашите шефове?“ Опитахме се да се борим с една машина, на която много трудно зацепват колелетата".

Солистите помнят две увеличения на заплатите си за последните 10 години. През 2004 година, по времето на кмета Стефан Софиянски, възнагражденията им са увеличени с 80%. По-късно, при 10-процентно увеличение, предвидено за всички общински културни институти в София ("Софийски солисти" са към ОКИ "Красно село"), солистите са ощетени и вместо 10% получват 6% върху малките си и до днес заплати.

Така участието на елитните музиканти в "Софийски солисти" носи престиж за София и България, крайно несигурно финансово съществуване за тези, които го осигуряват и за семействата им и поставя под въпрос съществуването на ансамъл с повече от половин век история.