OffNews.bg

Конкурс за творба, посветена на опазването на Антарктида

„Еко Антарктида” е културна програма, чиято цел е чрез изкуството в различните му форми да се обърне внимание на необходимостта и отговорността да се грижим за антарктическия наследство и околната среда на нашата планета.

През 2016 г. се навършват 25 години от подписването на  Мадридския протокол към Договора за Антарктика, регламентиращ мерките и условията за опазване на околната среда в Антарктида. Според неговите клаузи:

- Антарктика се обявява за “природен парк, посветен на мира и науката”;
- забранява се  добива на полезни изкопаеми;
- създава се изчерпателен защитен режим основан на общи, оперативни и процедурни задължения, задължения за обмяна на информация и на екологични принципи управляващи провеждането на всички дейности;
- В допълнение Протоколът включва пет приложения с подробни задължения касаещи:
  - оценка на въздействието върху околната среда;
  - опазване на фауната и флората на Антарктика;
  - депониране и управление на отпадъците;
  - предотвратяване на замърсяване на морето;
  - управление на защитени територии.

Във връзка с тази годишнина проект „Еко Антарктида” 2015-2016 на Българския антарктически инстиут, съвместно с Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” стартира инициатива, чрез която учениците ще изразят своята гледна точка по проблемите, касаещи екологията на Ледения континент. Подобни инициативи вече са факт в Испания, Чили, Аржентина, Уругвай и др.

Целта е създаване на художествено изследователски (арт) проект, включващ изследвания и разработки в различни дисциплини, които съчетават изкуството и науката. По този начин се дава по-широк достъп до Антарктида на хора, които нямат възможност да достигнат до континента и достигане чрез изкуството до тях.

Работите ще бъдат разделени в четири категории: скулптура, живопис, графика и графичен дизайн. В края на месец ноември след оценка от специализирано жури ще бъдат отличени по три работи от всяка категория.

На 24 ноември в навечерието на патронния празник на Българската полярна база и Софийския университет „Св. Климент Охридски” избраните творби ще бъдат изложени в Централното фоайе на Ректората, което ще е част от инициативите за отбелязването на патронния празник на Българската база и Софийския университет – 25 ноември и 1 декември Международния ден на Антарктида.

През януари 2016 г. експозицията ще бъде представена в Пунта Аренас (Чили), по покана на Чилийския антарктически институт (INACH) и Почетното консулство на България в Чили. Известната чилийска художничка Паола Весани  и Културния департамент на INACH са основни инициатори на събитието.

Изложбата, придружена от презентации представящи културните програми на Чили и България ще се състои на 15 януари 2016 г. в Пунта Аренас.

Веднага след представянето в Пунта Аренас творбите заминават за Българската база на о-в Ливингстън, където ще бъде представена уникална по рода си арт изложба на Ледения континент.