OffNews.bg

Кои нови книги да очакваме през 2017 г.

Кои заглавия да очакваме на книжния пазар през 2017 година? Някои издателства вече обявиха част от тях.

"Сиела" подготвя нова книга от автора на "Човек на име Уве" и "Баба праща поздрави и се извинява" - Фредрик Бакман. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" ще излезе през януари. 

На пазара ще се появят и пиесите на Георги Марков, както и „Аскетика. Спасителите на Бога” от Никос Казандзакис.

8 години след първия тираж на "18% сиво" от Захари Карабашлиев през тази година ще излезе нов роман на писателя и главен редактор на "Сиела" - "Свобода".

Алек Попов ще зарадва почитателите си с продължението на първия партизански роман, написан след края на комунизма – „Сестри Палавееви в бурята на историята”. От излизането си през 2013 г. трагикомичната история на двете близначки не е спирала да разсмива любителите на качествения хумор, а през 2016-та „Сестри Палавееви” превзе и театралната сцена, печелейки награда „Икар” в категория „Дебют” (Боряна Братоева и Мила Люцканова), както и 3 номинации за Аскеер.

През 2017 г. в общо издание ще бъдат публикувани и пиесите на големия Георги Марков, както и нова книга от журналистката Веселина Седларска, чийто първи роман – „Кладенецът”, се появи преди месец. През февруари се очаква и художественият сборник „Аз искам да бъда свободен. Разкази за Левски” на писателя Димитър Дишев.

Установената от години линия в издаването на класическа литература ще продължи и през идната година. С логото на „Сиела” ще видим нови издания на „Младите лъвове” на Ъруин Шоу, втори том на „Винету” от Карл Май, „Пилето” и непубликуваното на български досега негово продължение „Ал” от Уилям Уортън, последният голям роман на Кърт Вонегът „Фокус бокус”, неиздаваната у нас история „Фантастичната гондола” от детския класически автор Джани Родари и др.

Привържениците на съвременната проза ще се радват на „Химикът” от Стефани Майър, която излиза през януари. По-късно през 2017-а ще се появят третата част на бестселъра „Алена кралица” – „Кралска клетка”, от Виктория Айвярд, както и продълженията на „Бляскавият двор” на Ришел Мийд („Среднощният диамант”) и на „Прелъстена” от Мередит Уайлд.

Удостоените с наградите на читателите в Goodreads за 2016 г. „Salt to the Sea” от Рута Сепетис, мемоарът на Пол Каланити „When Breath Becomes Air” и последната част от трилогията „Червен изгрев” на Пиърс Браун – „Утринна звезда”, също ще бъдат преведени на български в рамките на следващите 12 месеца. Очакват се също ново от Джош Малерман – романът „Къщата на езерното дъно”, и сборникът с разкази „Приказки за родината” на видния руски фантаст Дмитрий Глуховски.

Тази година на български ще излязат „Виждам те” – вторият роман на Клеър Макинтош, която преди няколко месеца бе удостоена с най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel за дебютната си книга „Оставих те да си отидеш”; историческият роман „Треска за лалета”, по който е заснет едноименният филм с Алисия Викандер и Кристоф Валц (2017); романът „The Dollmaker of Krakow” от Р. М. Ромеро; ново от колоритния Българ; продължението на „Вещерът” от Сапковски; „Гневът и гордостта” на Ориана Фалачи.

"Сиела" ще издаде и още от Стивън Кинг, Рей Бредбъри и Нийл Геймън, както и биографиите на Йохан Кройф и Ердоган.

В новата поредица на издателството „Власт и отговорност” се очакват автобиографичната книга на Михаил Горбачов „След Кремъл. Новата Русия” и „Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” на Хенри Поулсен.

В правната редакция на издателството ще излязат сериозни издания като „Финансово право” от проф. Иван Стоянов, коментарната книга на доц. Ралица Илкова „Документни престъпления” (част от поредицата „Практика на ВС и ВКС по наказателни дела”), както и нови заглавия в поредицата „Предизвикай правото” – „Общият административен акт” от д-р Васил Петров и сборникът „Предизвикай: Давността!”.

След „Федеграфика“ – книгата за тенисиста Роджър Федерер, издателство „Книгомания“ пък подготвя за печат друга богато илюстрирана биография на голям спортист – „Месиграфика”. Книгата за петкратния носител на „Златната топка“ и голмайстор във вечната класация на Шампионската лига е направена така, че да заинтригува не само любителите на футбола. Макар в центъра да са постиженията на Лионел Меси, анализирани с текст, диаграми и снимки, „Месиграфика“ отговаря и на няколко важни за всички ни въпроси – за личните избори и битки по пътя към победата, за качествата, които помагат на таланта да се наложи и за цената на успеха.

Авторът Санджийв Шети, бивш коментатор на Би Би Си, очертава кариерата на Меси от времената, когато той се учи да дриблира в Росарио, Аржентина, през израстването в Барселона, та чак до рекордите му в Шампионската лига и на световните първенства. Там са годините, прекарани под ръководството на Пеп Гуардиола и под сянката на Марадона, съревнованието с Кристиано Роналдо, но и достигането до етапа, в който другите играчи се присъединяват към овациите на публиката. Защо футболист като Самюел Ето’о би казал: „Меси е бог - и като човек, и като играч“? Много от отговорите са в новата „Месиграфика“.

През 2017 г. „Книгомания“ подготвя продължения на два успешни проекта от 2016-а. След като книгата на Венелин Митев „Прогонените гении на България“ стана едно от най-търсените заглавия по книжарниците, авторът започна работа по нов списък с имена на родни таланти, наложили се зад граница. Известните пътешественици Румяна Николова и Николай Генов пък са почти готови с още 35 маршрута като продължение на илюстрования пътеводител „България – позната и непозната“: още очарователни диви места, недостатъчно популярни забележителности, неизвестни подробности около исторически и археологически паметници.

Скоро по книжарниците с логото на „Книгомания“ ще се появи и „Световната история накратко“ – справочник за най-важното, което се е случило от времето на първите цивилизации до последната дългова криза в наши дни. Там са събрани 200 събития, движения и личности, оказали силно влияние върху хода на човешката история. Текстът, допълнен с карти, илюстрации и диаграми, е подготвен от автора на британската поредица „За времето” Тат Уд в сътрудничество с харвардската възпитаничка Дороти Ейл.

Традиционно силната детска секция на „Книгомания“ ще набъбне с много заглавия, сред които „365 неща, които да направите с LЕGО® тухлички“, „Изкуството да рисуваш комикси, манга и фентъзи герои“, богато илюстрирани енциклопедии като „Наука“ и „Ами ако… Въпроси и упражнения за любопитни умове“.