OffNews.bg

ЮНЕСКО отново избра България за център за опазване на живото културно наследство

ЮНЕСКО отново избра България за център за опaзване на живото културно наследство, съобщават от Министерството на културата.

По време на 42-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО министърът на културата на Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне са подписали споразумение за продължаване за нов 8-годишен период на дейността на Регионален център ЮНЕСКО в София. Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от осемте в света в „Категория 2“, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството.

„За мен и за екипа на регионалния център това е важно признание за добре свършена работа. Но и голяма отговорност - в следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи. Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, коментира Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра в София.

Генералната конференция се провежда в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстев, са също заместник-министърът на културата Амелия Гешева, както и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в МК. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център ЮНЕСКО – София е открит официално в София на 20 февруари 2012 г. Съучредители са МК, Министерството на външните работи и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската държава, като за целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

Искате да знаете повече?

Споразумението за втори 8-годишен мандат бе подписано от министъра на културата Кръстю Кръстев и помощник генералния директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне в рамките на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж.

В рамките на 42-ата сесия на ЮНЕСКО в Париж Ирена Тодорова и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за сътрудничество между двете организации. Отоне получи и специалния плакет на Регионалния център за принос в опазването на нематериалното културно наследство, който му бе връчен от министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Мисия на Регионален център ЮНЕСКО в София е да насърчава активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво, както и да инициира и осъществява инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения, споделяне на добри практики и др.