OffNews.bg

Юн Фосе печели Нобеловата награда за литература

Нобеловата награда за литература за 2023 година бе присъдена на норвежкия писател Юн Фосе. Нобеловият комитет го награди заради "неговите иновативни пиеси и проза, които дават глас на неизречимото".

"Огромното му творчество, написано на езика нюношк (една от двете официални норми на норвежкия език, б.а.) и простиращо се в разнообразни жанрове, е богатство от пиеси, романи, стихосбирки, есета, детски книги и преводи.  Въпреки че днес е един от най-изпълняваните драматурзи в света, той получава все по-голямо признание и за своята проза", пишат от Нобеловия комитет.

У нас Юн Фосе е издаван от издателство "Лист".

Юн Фосе е роден през 1959 г. в град Хаугесун, на западния бряг на Норвегия. Автор е на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси.

Ето още как го представя Нобеловият комитет:
Дебютният му роман "Raudt, svart" от 1983 г., колкото бунтарски, толкова и емоционално суров, засяга темата за самоубийството и в много отношения задава тона на по-късните му творби.

Европейският пробив на Фосе като драматург идва с парижката постановка на Клод Режи от 1999 г. на пиесата му Nokon kjem til å komme (1996; Някой ще дойде, 2002). Дори в тази ранна пиеса, с темите за страшното очакване и осакатяващата ревност, уникалността на Фосе е напълно очевидна. С радикалното си намаляване на езика и драматичното действие той изразява най-силните човешки емоции на тревога и безсилие с най-прости ежедневни термини. Благодарение на тази способност да внушава загубата на ориентация у човека и как това парадоксално може да осигури достъп до по-дълбоко преживяване, близко до божественото, той е смятан за основен новатор в съвременния театър.