OffNews.bg

И потомка на Софроний Врачански е бранила Димитров от нацистите

През 1933 г. митингите в защита на Георги Димитров и останалите обвинени в подпалвачеството на Райхстага в Германия събират хиляди по площадите в Париж. Най-пламенна в речите си от трибуната е графиня Анна дьо Ноай, известна поетеса, приятелка на Сара Бернар и Чарли Чаплин, а също и изключителна красавица, увековечена в скулптурите на Роден. Във вените й тече гръцка, румънска и българска кръв – тя е праправнучка на Софроний Врачански.

Заедно с Ромен Ролан, Анри Барбюс и други френски интелектуалци Анна громи националсоциалистите и раздава на публиката книжки с „Песен за Димитров“ на композитора Пол Арма, изпълнявана от работническия хор „Сините блузи“. Но докато за ролята на Ромен Ролан и Анри Барбюс в битката срещу скалъпения Лайпцигски процес у нас пише и в учебниците, Анна дьо Ноай дълго остава неизвестна на широката публика. И това е една от причините сега да можем да четем за нея в „Прогонените гении на България“ /“Книгомания“/.

В новата си книга журналистът Венелин Митев осветява подробности от живота на 28 талантливи учени, изобретатели, художници, музиканти, успели да се наложат зад граница. Сред героите в нея са първият български авиатор Асен Йорданов, пробил в Америка, изобретателят на дигиталния ръчен часовник Петър Петров, номинираният за Нобелова награда ендокринолог Самуил Рефетов. И дори за популярни вече имена като Давид Перец, Жорж Папазов, Борис Христов или Елена Николай авторът се е постарал да намери неизвестни факти или интересен ракурс.