OffNews.bg

Емир Кустурица: Кан отхвърли моя филм, защото подкрепям Путин

Сръбският режисьор Емир Кустурица обяви, че последният му филм - "На млечния път" ("On the Milky road"), е бил отхвърлен от програмата на кинофестивала в Кан, защото творецът подкрепя Владимир Путин, предаде "Гардиън".

Сърбинът е двукратен носител на голямата награда от фестивала, но въпреки това сега продукцията му няма да бъде показана пред зрителите в Кан.

"В последно време политиката започва все повече и повече да влияе на начина на работа на фестивала в Кан. Подозирам дори, че някой е наредил филмът му да не се показва", смята той.

Главните роли в "На млечния път" се изпълняват от самия Кустурица и от италианската звезда Моника Белучи. Творецът признава, че е подал документи за участие във фестивала, който трябва да се проведе между 11 и 22 май, с един ден по-късно от обявеното, но това никога досега не е било проблем.

"Пратих им лентата, но никой дори не я е погледнал", смята той.

Легендата на сръбското кино, която печели "Златна палма" в Кан през 1985 г. с "Баща в командировка" и през 1995 г. с "Ъндърграунд", е гласен поддръжник на руския президент в последните години. Миналата година на Кустурица му бе забранено да твори в Украйна именно заради политическата си позиция.

Въпреки това той изглежда, че не се притеснява от подобни действия - миналата седмица режисьорът откри концерта си в Париж, където бе със своя оркестър „Пушенето забранено”, с руския химн. Припомняме ви, че той ще свири и у нас, в Зала 1 на НДК, на 22 април.

Настоящият му филм разказва за три важни момента от живота на един и същи мъж - опита му от войната, връзката му с жена, която се надява да го спаси, и последните му дни като монах, който размишлява над своето минало. Лентата се очаква да направи своята премиера на фестивала "Bridge of Arts" в руския Ростов на Дон през август.