OffNews.bg

А защо да не живеем заедно?

Българската премиера на филма "А защо да не живеем заедно?" на френския режисьор Стефан Роблен е на 14 декември в Дома на киното и в Евросинема.

Филмът разказва за петима близки приятели с пет различни характера: Клод, който винаги е обичал жените, неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя-феминистка, а той - политически бонвиван.

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Сърцето на Клод сега е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. Ани иска да спечели отново своите внуци със скъп басейн. Жана крие сериозна болест.

Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща. Петимата решават да се преместят да живеят заедно, защото синът на Клод вече е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата приятели не желае все още да се откаже от известна независимост – поне все още не. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

Във филма участват артистите Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Даниел Брюл и др.

Режисьорът на филма Стефан Роблен започва да се занимава с кино през 90-те години на миналия век, като пише сценарии и режисира късометражни филми. По-късно работи в полето на телевизионната документалистика - главно за националната френска програма France 2.

Заснемането на филма „А защо да не живеем заедно?“ е отнело 5 години.