OffNews.bg

Как се прави царска туршия?

Царската туршия е предпочитана зимнина заради разнообразието от вкусове и цветове. Освен с богатия си вкус, рецептата е полезна с витамините, минералите и антиоксидантите, които съдържа зимнината. Зеленчуците в туршията са богати на фибри, които са изключително полезни за добрата функция на стомашно-чревния тракт и подобряват метаболизма.

Консумацията на домашна туршия ни зарежда с ценните витамини А, С и К, толкова необходими през зимата. Рецептата е добила популярност заради типичния български вкус, който я прави незаменимо присъствие на трапезата. Тя предлага комбинация от аромати, които изострят апетита за по-тежките зимни ястия. 

Царската туршия засища и осигурява необходимата енергия през зимата. Виновна за това е млечната киселина, която се образува при ферментацията на зеленчуците. Твърди се, че е добро средство за отслабване.

Рецепта за царска туршия

Рецепта за марината на царската туршия

Как се приготвя домашна царска туршия

Измийте, почистете и нарежете на дребно зеленчуците, нареждайте ги в дълбок съд. Следващата стъпка в рецептата е да залеете царската туршия с маринатата, в която са смесени всички посочени съставки. Оставете съда на студено за 24 часа като разбърквате съставките на туршията периодично. След едно денонощие отцедете зеленчуците и ги наредете в подготвените буркани.

Кипнете маринатата, дръпнете я от огъня и след като се охлади залейте с нея царската туршия в бурканите. Таблетките аспирин за всеки буркан предварително се стриват и разтварят в марината.

Следващата стъпка по рецепта е затваряне на бурканите и оставянето им на хладно. Можете да ги разклащате от време на време, за да сте сигурни, че всички зеленчуци са поели марината. Процесите на ферментация протичат бързо, за по-малко от месец ще се насладите на добро мезе за ракията с хрупкави кисели зеленчуци по домашна рецепта.