Как се прави царска туршия?
Царската туршия е предпочитана зимнина заради разнообразието от вкусове и цветове. Освен с богатия си вкус, рецептата е полезна с витамините, минералите и антиоксидантите, които съдържа зимнината. Зеленчуците в туршията са богати на фибри, които са изключително полезни за добрата функция на стомашно-чревния тракт и подобряват метаболизма.
Консумацията на домашна туршия ни зарежда с ценните витамини А, С и К, толкова необходими през зимата. Рецептата е добила популярност заради типичния български вкус, който я прави незаменимо присъствие на трапезата. Тя предлага комбинация от аромати, които изострят апетита за по-тежките зимни ястия.
Царската туршия засища и осигурява необходимата енергия през зимата. Виновна за това е млечната киселина, която се образува при ферментацията на зеленчуците. Твърди се, че е добро средство за отслабване.
Рецепта за царска туршия
- 1 кг зелени чушки;
- 1 кг червени чушки;
- 1 кг червени камби;
- 1 кг моркови;
- 1 кг зелени домати;
- 1 кг карфиол;
- 3 кг зеле;
- 1 бр. керевиз с корена и стеблата.
Рецепта за марината на царската туршия
- 50 мл олио;
- 2 л вода;
- 1 л оцет;
- 300 г сол;
- 500 г захар;
- 4 листа дафинов лист (начупени);
- 3 таблетки аспирин (на буркан);
Как се приготвя домашна царска туршия
Измийте, почистете и нарежете на дребно зеленчуците, нареждайте ги в дълбок съд. Следващата стъпка в рецептата е да залеете царската туршия с маринатата, в която са смесени всички посочени съставки. Оставете съда на студено за 24 часа като разбърквате съставките на туршията периодично. След едно денонощие отцедете зеленчуците и ги наредете в подготвените буркани.
Кипнете маринатата, дръпнете я от огъня и след като се охлади залейте с нея царската туршия в бурканите. Таблетките аспирин за всеки буркан предварително се стриват и разтварят в марината.
Следващата стъпка по рецепта е затваряне на бурканите и оставянето им на хладно. Можете да ги разклащате от време на време, за да сте сигурни, че всички зеленчуци са поели марината. Процесите на ферментация протичат бързо, за по-малко от месец ще се насладите на добро мезе за ракията с хрупкави кисели зеленчуци по домашна рецепта.