Как се прави огретен?
Името на популярното ястие огретен идва от френски au gratin, което означава "с коричка". Всъщност в кулинарията има техника за обработка, наречена гратиниране, чиято цел е да запечата ястието, образувайки коричка и така да подобри вкуса му и външния му вид.
За да се създаде коричка върху почти готовото ястие се поръсва, намазва или полива с друг продукт, обикновено настърган кашкавал. Тази кора се образува в резултат на топлинна обработка - разтопяване на продукта или изпичане. Освен настърган кашкавал в рецептите за гратиниране може да се използва сирене, галета, гъсти сосове.
Класическата рецепта за огретен в България включва варени картофи и заливка от разбити яйца с прясно или кисело мляко или сметана, поръсени с настърган кашкавал или сирене и масло. Има рецепти и с други зеленчуци като тиквички, спанак и гъби.
Рецепта за огретен с картофи и сирене
Продукти:
- картофи - 1 кг
- масло - 60 г
- сирене - около 300 г
- прясно мляко - 400 мл
- яйца - 4 броя
- сол, черен пипер, чубрица - на вкус
Обелените и нарязани на филийки картофи се слагат във вряща и подсолена вода и се варят до полуготово състояние. В леко намазнена тава се редят ред картофи, ред сирене, докато свършат картофите и най-отгоре се поръсва с натрошено сирене и масло.
Полива се със заливка от разбитите яйца, млякото и подправките. Пече се 1/2 час на 200 градуса.
Рецепта за огретен с тиквички и картофи
Продукти:
- картофи - 700 г
- тиквички - 1 бр.
- краве масло - 50 г
- яйца - 3 бр.
- кисело мляко - една кофичка
- сирене - 150 г
- копър
- сол
Сварените в подсолена вода картофи се обелват и нарязват на филийки. По същи начин се нарязва и измитата тиквичка. Зеленчуците се подреждат в намазана с масло тавичка като се застъпват. Поръсват се със сол и копър. Кравето масло се разрязва на малки парченца и разпределя отгоре.
Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко, прибавя се натрошено сирене, след което се излива върху тиквичките и картофите. Пече се на 180 градуса.
Рецепта за лесен огретен със сирене и картофи на шеф Тодор Димитров
Рецепта за огретен с кашкавал на Деси
Продукти:
- картофи - 1 кг
- масло - 60 г
- кашкавал - около 300 г
- прясно мляко - 400 мл
- яйца - 4 броя
- сол, черен пипер - на вкус
Обелените картофи се режат на филийки и се подреждат в намазана с масло тава - ред картофи, ред настърган кашкавал, докато се подредят всички картофи. Отгоре се поръсва със сол и малко черен пипер. Заливат се със смес от разбитите яйца и млякото и се пече.
Вегетариански огретен
Продукти:
- картофи - около 1 кг
- олио
- брашно - 6 - 7 с.л.
- растително мляко - 400 мл
- тофу - 150 - 200 г
- сол
- чубрица
- галета
Обелените картофи се нарязват на филийки. В тиган се сгорещява олио и се слага брашното. Бърка се, докато брашното стане кафяво. На тънка струйка се налива млякото като се бърка постоянно. Като се сгъсти се посолява.
В тава се разбърква добре картофите с олио, сол и чубрица. Отгоре се поръсва с натрошено тофу, залива се със соса и се разбърква. Преди да се опече върху огретена се поръсва с галета, за да стане хрупкава коричка. Пече се на 200 градуса.