Как се прави блат за торта?
Дали ще е шоколадова, сметанова, плодова или друга - всеки обича торта. Какво по-хубаво от това да можем да си направим с домашен крем и домашен блат за торта.
Рецептите за блат за торта не са една и две. Тук сме събрали най-популярните и сполучливи. С тях блатът за тортата винаги ще е вкусен, а тортата - истинско изкушение.
Можем да си направим ванилов блат за торта, шоколадов блат за торта, блат за торта без яйца, блат за торта с кисело мляко, блат за торта с какао и какви ли още не.
Домашен блат за торта
Рецептата за блата ще ви отнеме около 30 минути, а тортата ще стигне за осем до десет порции.
Необходимите продукти:
- яйца - 4 бр.;
- захар - 1 ч.ч.;
- брашно - 2 ч.ч.;
- бакпулвер - 1 бр.;
- ванилия - 2 бр.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Към тях се прибавя пресятото брашно, ванилията и бакпулверът. Блатът се изсипва в кръгла тава. Пече в предварително загрята до 180 градуса фурна до зачервяване.
Когато изстине, може да се разделите на две части.
Рецепта за блат с мляко
Необходими продукти:
- яйца - 1 бр.;
- захар - 10 с.л.;
- брашно - 2 ч.ч.;
- прясно мляко - 2 ч.ч.;
- бакпулвер - 1 бр.;
- ванилия - 2 бр.
Рецептата за блата е същата, като към брашното се добавя и прясно мляко. Тавата - с диаметър около 25 до 30 сантиметра, трябва да е предварително намазнена и набрашнена, за да не залепне продуктът.
Рецепта за блат с мед
Необходими продукти:
- обикновено брашно – 350 гр (± 20 г);
- натурален или веган мед – 110 гр;
- захар – 50 гр;
- растително масло без вкус – 80 мл;
- мляко на растителна основа или вода – 50 мл;
- сода бикарбонат – 1 ч.л.;
- сол – щипка
В термоустойчива купа трябва да се смесят водата, меда, захарта и солта, след което се слага на водна баня. Бърка се с бъркалка, докато сместа се затопли и захарта се разтвори.
След това се добавя содата. Когато стане на пяна - обикновено отнема секунди, купата се изважда от водната баня. Тогава се добавя олиото, отново се разбърква и се оставя за около 5-10 минути, за да се охлади.
След това постепенно се добавя пресятото брашно и се разбърква до получаване на меко тесто. То се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 15 минути да се охлади. Когато го извадим от хладилника, разделяме на 7 равни части (за торта 18-20 см), които се пекат в кръгла форма на загрята до 180 градуса фурна.
Всеки блат се пече между 3 и 5 минути. Веднага отрежете краищата с кухненски пръстен за торти, докато още е горещ и мек. Може да ги използвате за украса.
Рецептите за блат са различни, могат да бъдат икономични или богати на продукти. Дори да експериментирате, домашно приготвените торти винаги ще бъдат за предпочитане пред тези, които се предлагат в търговските вериги и сладкарниците.